Uitgevers weigeren woningenadvertentie

Uitgevers PCM (onder meer de Volkskrant) en De Telegraaf hebben een paginagrote advertentie geweigerd van de nieuwe tweewekelijkse De Woningcourant....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Telegraaf, de Volkskrant, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad, Trouw en Het Parool hebben met elkaar overlegd over de concurrent, die zich wilde aanprijzen op een pagina naast die met rubrieksadvertenties. Vooral de vorm waarin De Woningcourant zichzelf presenteert gaat hen te ver: tussen de pagina's met rubrieksadvertenties meldde de nieuwkomer dat 'adverteren met een huis in de krant een stuk goedkoper wordt'. Daarbij liepen rubrieksadvertenties bij wijze van achtergrond door over de pagina.

'Je kunt van mij niet verwachten dat ik ga kannibaliseren op mijn eigen omzet', licht PCM-directeur J. Greven toe. Hij zegt zich vooral gestoord te hebben aan de plaats en de vorm van de advertentie. 'Als zij het anders aanbieden, dan kan het misschien wel.'

De Woningcourant maakt een essentieel onderdeel uit van het Nationaal Woninginstituut (NWI), dat deze week is opgericht door het Kadaster, de Vereniging Eigen Huis, de Nationale Woningraad en uitgeverij EEP. Het NWI tracht een overkoepelende databank te maken voor alle koop- en huurhuizen in Nederland. Gegevens daarover worden door EEP via het Internet en De Woningcourant verspreid.

Volgens Directeur E. van de Steeg van EEP bewijst het gezamenlijk optreden van de kranten dat er sprake is van een kartel. 'Ook al behoren vijf kranten tot één concern, die kranten hebben toch hun eigen verantwoordelijkheid?' Omdat de zes kranten de enige zijn die landelijk adverteren, maken ze volgens Van de Steeg misbruik van hun machtspositie.

Volgens Greven is er geen sprake van een kartelafspraak. 'De regionale kranten hebben de advertentie gewoon geplaatst. Bovendien komt het wel vaker voor dat een medium een boodschap van een concurrent weigert.' Of PCM de advertentie ook zou hebben bedankt als De Telegraaf had geaccepteerd, houdt de voormalig hoofdredacteur van Trouw in het midden. 'Ik ben altijd geneigd de principiële lijn te kiezen, maar in zulke gevallen is het beter een identieke koers uit te zetten', zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden