Uitgehuwelijkt aan mijnwerker

Na een paringsdans van bijna een jaar is Essent verkocht aan RWE. Van de eerdere strubbelingen was weinig meer te merken.

Er zijn toespraken, er is koffie, en naast het podium staan twee enorme boeketten bloemen met blaadjes die van perkament lijken. Op de plaats waar je de kist verwacht: het bestuur van Essent, plus commissarissen.

De allerlaatste algemene vergadering van de aandeelhouders van Essent, maandagochtend in Theater aan de Parade in Den Bosch, roept bepaalde, voor de hand liggende associaties op. Maar wie het zo ziet vergist zich.

Want dit is geen begrafenis, dit moet een huwelijk heten. ‘Vandaag strijden trots en weemoed om voorrang’, zegt gedeputeerde Onno Hoes van Noord-Brabant, voorzitter van de aandeelhouderscommissie. ‘Ik voel me als een vader die zijn dochter naar het altaar voert. Maar: ik huwelijk Essent met een gerust gemoed uit.’

Na een paringsdans van bijna een jaar is het dus eindelijk zover: Essent wordt verkocht aan het Duitse energiebedrijf RWE. Sommigen zouden zeggen: Essent wordt verpatst aan het Duitse energiebedrijf RWE. De afgelopen maanden kwam er verzet uit alle geledingen van de maatschappij, zoals te zien was in het provinciehuis van Noord-Brabant, waar SP’ers en VVD’ers zij aan zij tegen de verkoop streden.

Vandaag is nauwelijks nog iets van die strubbelingen te merken. Er staan bewakers voor de deur van het theater, maar van demonstranten geen spoor. Binnen zitten de aandeelhouders, een stuk of honderd wethouders en gedeputeerden, keurig in jasje-dasje, te klappen op de juiste momenten – er valt geen onvertogen woord.

Ze hebben uiteindelijk allemaal vóór gestemd. RWE wilde 80 procent van de aandelen, en kreeg 100 procent. Essent was een volksbedrijf, memoreert Hoes. En dit is wat het volk, of in elk geval een meerderheid van volksvertegenwoordigers, wilde. Verkopen.

Alle sprekers vandaag spreken mooie woorden over het in hun ogen unieke bedrijf dat ze van de hand doen. Vertrekkend bestuursvoorzitter Michiel Boersma somt op wat Essent allemaal goed gedaan heeft. ‘Wij hebben het grootste marktaandeel. Wij introduceerden groene stroom. Wij introduceerden elektrisch rijden, toen weinigen erin geloofden. Wij zijn het best telefonisch bereikbaar.’

En Hoes: ‘Wat een bedrijf! RWE koopt niet alleen de omzet, maar koopt ook alle kennis en ethiek die in de onderneming zit.’

RWE-baas Jürgen Großmann, een grote kerel in bruin driedelig pak met oranje das, neemt als een echte bruidegom zijn bruid in ontvangst. ‘Wij zullen een betrouwbare partner zijn. Wij zullen 2.000 tot 2.500 megawatt windmolens bouwen in de Noordzee. We zullen miljarden steken in de ontwikkeling van duurzame energie. Ik beloof u dat, en verbind mij persoonlijk aan die opdracht.’

Dan wordt een fotomozaïek onthuld, dat symbool staat voor de aandelenoverdracht. Glück auf, zegt Großmann. De nieuwe man van Essent is een mijnwerker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden