Uitgaven in 2015 aan pgb's helft meer dan geraamd

De chaos bij de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) resulteert in een forse tegenvaller voor het kabinet. Het bedrag dat gemoeid is met die budgetten, waarmee hulpbehoevenden zelf zorg kunnen regelen, kwam vorig jaar uit op de helft meer dan begroot - een tegenvaller van 426 miljoen euro.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) tijdens het Tweede Kamerdebat over het persoonsgebonden budget (pgb) Beeld anp
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) tijdens het Tweede Kamerdebat over het persoonsgebonden budget (pgb)Beeld anp

Het kabinet dacht dat de pgb's in 2015 810 miljoen euro zouden kosten. Nu blijkt uit het jaarverslag van het ministerie van Volksgezondheid dat de budgetten 1,2 miljard euro hebben gekost.

De wijze van uitbetalen van de pgb's veranderde vorig jaar en dat liep uit op een chaos. Om de controle te verbeteren en fraude tegen te gaan nam de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de uitbetaling over van de zorgkantoren. Voordat de SVB tot uitbetaling overgaat, moet door hulpbehoevenden een reeks formulieren zijn ingediend, die zijn goedgekeurd door de gemeente of door het zorgkantoor. Deze formulierenstroom kwam vorig jaar niet goed op gang, waardoor de uitbetaling in het honderd liep. Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn besloot tot versnelde uitbetaling en controle achteraf.

Dit resulteert volgens het ministerie van Volksgezonheid, Welzijn en Sport in een forse tegenvaller. Er is 50 procent meer uitbetaald dan geraamd, in totaal 1.236 miljoen euro.

Dat is fors minder dan de afgelopen jaren, doordat de eisen voor toekenning van een pgb zijn aangescherpt. Voorheen kostten de pgb's voor ongeveer 120 duizend hulpbehoevenden jaarlijks rond de 2,4 miljard euro. Voor 2015 ging het kabinet uit van eenderde daarvan, 810 miljoen euro, als alternatief voor zorg in instellingen. In 2015 kregen nog 33 duizend mensen een pgb om zelf zorg thuis te regelen als alternatief voor zorg in een verzorgingshuis, verpleeghuis of gehandicapteninstelling. De 1,2 miljard uitgegeven aan pgb's in 2015 heeft alleen op deze groep betrekking.

De pgb's die gemeenten toekennen als alternatief voor zorg die zij via de WMO of Jeugdwet moeten leveren, worden door de gemeenten betaald aan de SVB.

Analyse begrotingstekort

Ondanks minder gasinkomsten en meer asieluitgaven daalden in 2015 de staatsschuld en het begrotingstekort. De minister van Financiën is er trots op. Maar de Algemene Rekenkamer zet kanttekeningen. Lees het hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden