Twijfel over houdbaarheid 500-puntengrens AEX

AMSTERDAM (ANP) - Voor de tweede keer dit jaar konden de champagneflessen op het Damrak knallen. Eerst met oud & nieuw en meteen ook op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar. De AEX-index ging eindelijk door de magische grens van 500 punten.

,,Een mooie start van het nieuwe jaar'', zei Corné van Zeijl van SNS Asset Management. Beleggers zijn er niet zeker van of de AEX zich boven de grens zal kunnen handhaven.

Tijdens de ochtendhandel bereikte de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam een hoogste stand van 501,39 punten. Kort voor het middaguur leverde de index iets in op 500,36. ,,Vijfhonderd is maar een cijfer, maar psychologisch is het toch wel van belang'', aldus de fondsbeheerder van SNS.

Hoogste stand

De AEX-index flirtte vorig jaar tot drie maal toe met de 500-puntengrens. De laatste keer dat de AEX zo hoog stond, was in mei 2002.

Het lukte beleggers vorig jaar iedere keer net niet om de index over deze psychologische barrière te tillen. Dat kwam onder meer door een verzwakte dollar en tegenvallende bedrijfsresultaten. Een zwakke dollar heeft een negatief effect op de winsten van bedrijven met activiteiten in de Verenigde Staten.

Dieptepunt

De AEX is nog ruim 200 punten verwijderd van het hoogste niveau ooit: 703,18 punten. Deze stand werd bereikt in september 2000. In maart 2003 daalde de beursgraadmeter tot een dieptepunt van 217,80 punten, na het uiteenspatten van de internetbubbel. Dat was de laagste stand over de afgelopen elf jaar.

De laatste jaren heeft de beurs in Amsterdam, net als de rest van de Europese effectenmarkten een sterk herstel laten zien. De aandelenkoersen werden de hoogte weer in gejaagd door herstructureringsprogramma's bij bedrijven en overnamenieuws.

Beurskenners zijn er niet zeker van of de AEX zich boven de 500 punten zal kunnen handhaven. ,,De doorbraak moet zichzelf nog bewijzen'', aldus analist Jaap Barendregt van FBS Bankiers. Volgens hem is het koerspotentieel van de AEX-fondsen beperkt. Hij denkt wel dat de index dit jaar oploopt tot 534 punten.

Van Zeijl: ,,Er is iets te veel optimisme onder beleggers. Meestal wordt dat opgevolgd door een correctie'', aldus de beursanalist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden