Twents ziekenhuis krimpt stevig

Een vacaturestop en een rem op flexwerkers acht Medisch Spectrum Twente onvermijdelijk. 'Maar patiënten gaan er niets van merken.'

De nieuwe hoofdvestiging van Medisch Spectrum Twente in Enschede Beeld Harry Cock/De Volkskrant
De nieuwe hoofdvestiging van Medisch Spectrum Twente in EnschedeBeeld Harry Cock/De Volkskrant

Medisch Spectrum Twente, een van de grootste ziekenhuizen van Nederland, gaat het personeelsbestand fors inkrimpen. De komende anderhalf jaar worden de contracten van vierhonderd personeelsleden - uitzendkrachten en andere flexwerkers - niet verlengd. Ook is met onmiddellijke ingang een vacaturestop afgekondigd.

'We gaan snijden in onze tijdelijke arbeidskosten. Gedwongen ontslagen bij vast personeel zijn niet aan de orde', zegt woordvoerder Arnoud Siekmans van het Medisch Spectrum Twente (MST) waar 3.500 mensen werken. Hij bestrijdt met klem dat de bezuinigingsoperatie nodig is vanwege te ambitieuze nieuwbouw in Enschede.

Volgend jaar betrekt het Medisch Spectrum Twente een nieuw ziekenhuis in Enschede, waarvan de bouwkosten 239 miljoen euro bedragen. Daarvoor werd zowel bij de banken (75 miljoen) als de gemeente (17,5 miljoen) geld geleend. Het werk is op tijd en binnen het afgesproken budget verricht, zegt Siekmans. Een van de andere vestigingen van MST, in Oldenzaal, heeft een grote verbouwing ondergaan.

'We hebben de laatste tijd stevig moeten investeren', erkent de woordvoerder, die vervolgens tegenspreekt dat personeel nu de dupe wordt van al die bouwactiviteiten. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan onder meer veiligheid en hygiëne en die maken investeringen nodig, vindt de ziekenhuisdirectie. In 2013 werd MST vanwege veiligheidseisen onder verscherpt toezicht van de inspectie voor de Volksgezondheid geplaatst.

Tegenvallende resultaten

Siekmans: 'Voor de nieuwbouw in Enschede hebben we heel bewust voor eenpersoonskamers gekozen als alternatief voor de zaal. Patiënten gaan niets merken van de kostenbesparingen die we nu willen doorvoeren.' Bij het stopzetten van contracten gaat het 'merendeels' om niet-medische functies.

MST, met ook nog vestigingen in Haaksbergen en Losser, publiceerde eerder deze maand tegenvallende jaarcijfers. Over 2014 kon weliswaar een positief resultaat van 7,3 miljoen euro worden bijgeschreven, maar dat was ruim 3 miljoen euro minder dan begroot - en 7,4 miljoen minder dan het jaar daarvoor. De tegenvallende resultaten worden mede toegeschreven aan te hoog oplopende personeelskosten: die bedroegen in 2014 ruim 10 miljoen euro meer dan in het jaar daarvoor.

In financiële zin voldoet MST niet aan de met de banken en gemeente afgesproken rendementseisen, erkent het ziekenhuis. Daarom worden met onmiddellijke ingang kostenbesparingen ingevoerd: nog dit jaar raken tweehonderd medewerkers hun baan kwijt. Het personeel is daarover eind vorige week geïnformeerd.

Kostenbesparing is nodig om de bedrijfsvoering op orde te krijgen, beklemtoont de MST-woordvoerder. In de regionale krant Tubantia van gisteren zei bestuursvoorzitter Bas Leerink dat ook de ruim 230 specialisten daarvan doordrongen zijn. 'Ook de specialisten die in dienst van een maatschap werken, zijn daar door het overgrote deel zeer bewust mee bezig. Als het met het ziekenhuis goed gaat, gaat het hen ook goed.'

Alleen in geval van medische urgentie zal de nu ingevoerde vacaturestop tijdelijk worden opgeheven, kondigt Leerink aan. Maar nieuwe investeringen in kostbare medische apparatuur zijn voorlopig uit den boze. Blijkens een gisteren uitgegeven persverklaring gaat het MST wel door met investeren in het Elektronische Patiëntendossier (EPD). Met die invoering zijn ook vele miljoenen euro's gemoeid, zegt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden