Twents bedrijf kijgt boete van AFM na truc met provisieverbod

In Twente bedachten een uitvaartverzekeraar en een polisverkoper een manier om het provisieverbod op verzekeringen te omzeilen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) greep in en legde een forse boete op.

Niet eerder deelde de AFM een boete uit voor een dergelijk vergrijp Beeld anp

Iedereen die een financieel product koopt moet onafhankelijk en objectief advies krijgen. Dat was de gedachte achter het provisieverbod dat in 2013 werd ingevoerd. Het is verzekeraars niet langer toegestaan om assurantietussenpersonen te belonen voor de verkoop van levens- en uitvaartverzekeringen. De enige van wie de tussenpersoon nog geld mag ontvangen is de klant, zodat voor iedereen duidelijk is wiens belangen de tussenpersoon moet dienen.

Vorige week deelde de AFM een boete van 85 duizend euro uit aan tussenpersoon Edwin Loohuis en zijn assurantiekantoor ABF Adviesgroep uit Oldenzaal. Loohuis liet zich ondanks het provisieverbod toch betalen door een verzekeraar. Niet eerder deelde de AFM een boete uit voor een dergelijk vergrijp. Na een week speuren wist dagblad Tubantia vrijdag te melden dat de kleine uitvaartverzekeraar Florentis uit Enschede onderdeel uitmaakte van de constructie. De AFM wil niet zeggen of Florentis ook een boete tegemoet kan zien.

Uit de zestig pagina's tellende toelichting van de AFM op de boete doemt het beeld op van een schimmige constructie. Het begint met Loohuis, die zich in aanloop naar het provisieverbod zorgen maakt om de inkomsten van zijn adviesbureau ABF. Met uitvaartverzekeraar Florentis denkt Loohuis een constructie uit waarbij de inkomsten voor beide partijen op peil konden blijven.

Uitgedachte constructie

Florentis verkreeg de naam-en adresgegevens van klanten van ABF voor 1 euro, vier personeelsleden van ABF traden in dienst bij Florentis en de verzekeraar betaalde een vergoeding aan de management-bv van Loohuis. Die vergoeding kreeg Loohuis voor het verstrekken van adviezen aan Florentis. De samenwerking duurde van mei 2013 tot mei 2014. In die periode maakte Florentis 64.377 euro over aan de management-bv van Loohuis. De samenwerking leverde Florentis een omzet van 1.794.218 euro op.

Volgens de uitgedachte constructie zou Loohuis klanten moeten benaderen onder de vlag van Florentis. Volgens de AFM verkocht Loohuis zijn klanten uitvaartpolissen vanuit de ABF Adviesgroep. Loohuis gebruikte daarbij een waaier aan handelsnamen, waaronder In Pace Advies, Loohuis Financieel Advies en ABF. 'Allereerst willen wij aangeven dat het op z'n zachtst gezegd nogal ondoorzichtig is met welke partijen wij als consument in dit kader van doen hebben', citeert de AFM een klant die niet meer wist of hij met ABF of Florentis aan tafel zat. Het zijn onder meer deze praktijken die geleid hebben tot de boete voor Loohuis.

In 2014 is Florentis overgenomen door Uitvaartverzekering Twenthe uit Enschede. Volgens Martin Nijboer, sinds de overname directeur van de uitvaartverzekeraar, loopt er geen onderzoek van de AFM naar Florentis. 'De boete van de AFM voor ABF heeft betrekking op zaken die voor de overdracht hebben plaatsgevonden. Op het moment van de overname door Twenthe was de samenwerking met Loohuis feitelijk al beëindigd.'

Edwin Loohuis wil niet veel kwijt, behalve zijn verbolgenheid: 'Ik heb advies ingewonnen bij drie advocatenkantoren alvorens ik aan deze constructie begon. Vervolgen heb ik de AFM gevraagd of dit door de beugel kan. Die vertelden mij dat ze nooit toestemming vooraf geven. En nu krijg ik achteraf een torenhoge boete. De AFM is dus aanklager, rechter en beul ineen. Journalisten zouden eens moeten uitzoeken hoe het zit met de bescherming van de burger in dit soort zaken.' Loohuis gaat in beroep tegen de boete.

Bij de invoering van het provisieverbod is afgesproken om de maatregel na vier jaar te evalueren. Het ministerie van Financiën verwacht na de zomer de Tweede Kamer te kunnen informeren over de effecten van het provisieverbod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden