Tweedeling in markt vakantiewoningen

De verkoop van vakantiehuizen stijgt licht. Maar alleen van nieuwe woningen op moderne vakantieparken. Oudere huizen worden vooral verhuurd aan buitenlandse werknemers.

Rob van Laanen met zijn gezin op vakantie in het moderne Strandpark Duynhille. Beeld Raymond Rutting
Rob van Laanen met zijn gezin op vakantie in het moderne Strandpark Duynhille.Beeld Raymond Rutting

Op de markt voor vakantiehuisjes en tweede woningen wordt een tweedeling zichtbaar. Terwijl projectontwikkelaars en vakantieparkexploitanten in Nederland weer volop nieuwe vakantiehuizen bouwen of verkopen, staat een groot deel van de oude vakantiewoningen al jaren met een verkoopbordje voor de deur te verpieteren.

Dit blijkt uit een rapport dat Bureau Stedelijke Ontwikkeling heeft gemaakt in opdracht van makelaarsvereniging NVM. In Zeeland zijn vorig jaar ruim 500 nieuwe huisjes neergezet op vakantieparken en ook goeddeels verkocht. Op de Veluwe zijn evenzeer succesvolle vakantieparken verrezen. Vakantiehuizen op de Waddeneilanden blijven onverminderd populair en hebben prijzen per vierkante meter die vergelijkbaar zijn met een appartement in de dure stad Amsterdam. Intussen zijn bungalows op verouderde vakantieparken in de regio Salland (Overijssel), Noord-Brabant en Limburg haast onverkoopbaar.

Reportage: In Citta Romana in Hellevoetsluis krijgen ze de huizen niet aan de man. In het Zeeuwse park Duynhille, even verderop, zijn al 170 villa's verkocht.

Lage rente

Geholpen door de lage rente kopen goed verdienende Randstedelingen weer een buitenhuis in populaire vakantiegebieden, meldde de NVM eind 2014 al. Het aantal transacties liep in 2013 en 2014 weer op tot rond de 1.750 per jaar. Dat is ruim vijfhonderd meer dan op het dieptepunt van de crisis. Ontwikkelaars spelen in op de markt en leverden vorig jaar 1.100 nieuwe huisjes op vakantieparken op en hebben ongeveer 2.500 woningen in aanbouw.

Toch is er gemiddeld genomen nog niet bepaald sprake van herstel, blijkt uit de meer uitgebreide cijfers die de NVM vandaag publiceert. Het totaalaanbod van te koop staande vakantiewoningen bij de tien grootste websites is afgelopen jaar nog verder opgelopen. En hoewel de vraagprijs van de geadverteerde woningen nog wel licht steeg, nam de daadwerkelijke verkoopprijs met gemiddeld 6 procent af. Ook in de eerste twee maanden van 2015 zette de prijsdaling met 8 procent scherp door.

Vooral de lokale verschillen blijken erg groot en gaan schuil achter de landelijke gemiddelden. De groei is vooral zichtbaar bij nieuw gebouwde vakantieparken, oudere huizen in goede staat en aantrekkelijke vakantiegebieden langs de kust. Rijke particulieren, ook afkomstig uit Duitsland, zijn de kopers van die huisjes. Zij willen best een paar weken per jaar vertoeven in hun vierkante villa of huisje met rieten dak, maar zien de aankoop in de eerste plaats als een mooie belegging. Veel recreatieparken kennen namelijk een constructie waarbij het de huisjes het grootste deel van de tijd worden verhuurd. Dat zou de eigenaar een jaarlijks rendement van 5 procent opleveren.

Bewoonster van het verouderde vakantiepark Citta Romana bij haar huisje. Beeld Raymond Rutting
Bewoonster van het verouderde vakantiepark Citta Romana bij haar huisje.Beeld Raymond Rutting
null Beeld
Beeld

Risico laag

Verhuurbaarheid van de woning speelt ook een grote rol op de Wadden, concluderen de onderzoekers. 'De eilanden trekken het hele jaar door bezoekers en het aanbod van huisjes is beperkt', zegt de Friese makelaar Edward Kuperus in het rapport. 'Het verhuurrisico voor de eigenaar is dus klein.'

Heel anders ligt dat bijvoorbeeld in Noord-Brabant. De regio trekt eigenlijk amper vakantiegangers van buiten de provincie, veel huisjes werden in de praktijk vaak als woonhuis gebruikt door inwoners van Noord-Brabant. De overheid liet dat jarenlang oogluikend toe, maar sinds 2014 ziet de politie streng toe op permanente bewoning en dat heeft zijn effect gehad op de prijzen, stelt makelaar Bert Mulders uit Druten. 'Een gemiddeld huis op een park kostte tot voor kort 180 duizend euro. Nu ligt dat rond de 80 duizend.' Veel vakantiehuisjes in de provincie worden tijdelijk verhuurd, met name aan Oost-Europese arbeidsmigranten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden