Tweede man Rabobank stapt onverwachts op

Bert Bruggink - de tweede man van de Rabobank - stapt heel onverwacht op bij de bank. Bruggink maakte vanavond bekend eind van dit jaar te vertrekken, omdat hij het niet eens is met de opsplitsing van zijn functie.

Bert Bruggink Beeld anp

Op dit moment is hij zowel de financieel bestuurder van de bank als verantwoordelijk voor het risicobeheer en de financiële controle van de lokale banken. Dat mag volgens de Rabo niet meer van de toezichthouder.

Bruggink (52) werd juist anderhalf geleden onder druk van De Nederlandsche Bank na enkele zeperds belast met het risicobeheer bij de aangesloten lokale banken.

Meer over Bert Bruggink

Anlayse: Klopt de waarschuwing van Bruggink dat hypotheken duurder worden? Vijf vragen en antwoorden.

Opinie: 'De waarschuwing van Bruggink was overdreven, de Rabo huilt krokodillentranen.'

Coöperatief bloed

Bruggink was de laatste jaren het gezicht van de bank. Hij trad meer naar buiten dan de bestuursvoorzitters onder wie hij opereerde. Bruggink had echt coöperatief bloed in aderen. Na een opleiding technische bedrijfskunde trad hij in 1986 in dienst van de bank. Hij maakte snel carrière en is sinds 2004 chief financial officer van de bank - de belangrijkste bestuurder na de bestuursvoorzitter.

Hij werkte in die periode achtereenvolgens onder de inmiddels overleden Bert Heemskerk, Piet Moerland en nu Wiebe Drayer. De laatste jaren kwam hij enkele malen in opspraak. In het voorjaar van 2013 kwam hij in botsing met zijn baas Piet Moerland nadat die in opdracht van de commissarissen bestuurder human resourcdes Gerlinde Silvis ontsloeg zonder de andere bestuurders in het besluit te kennen. Bruggink boycotte daarop enige tijd de vergaderingen van de raad van bestuur. Moerland zou later dan jaar ontslag nemen vanwege de zogenoemde Libor-affaire - het manipuleren van de rente door enkele handelaren in Londen. Bruggink werd genoemd als zijn opvolger, maar de raad van toezicht wilde iemand van buiten.

Begin vorige maand kwam Bruggink nog onder vuur te liggen toen hij meldde dat hypotheken als gevolg van de verhoogde kapitaalseisen duurder zouden worden voor de klant. De andere banken wilden hem niet bijvallen.

Twee nieuwe functies

De Rabobank zal nu de functies van hoogste financieel bestuurder (Chief Financial Officer) en hoofd risicobeheer (Chief Risk Officer) nu verdelen over twee nieuwe functies. Daarvoor zullen kandidaten worden gezocht binnen en buiten de bank. Tot dan toe blijft Bruggink in functie. Na zijn terugtreden zal hij in dienst blijven van de Rabobank als adviseur van de raad van bestuur.

Wout Dekker, voorzitter van de raad van commissarissen, zegt dat de Rabobank met het opsplitsen van die functie nu hetzelfde doet als ING en ABN Amro. 'Wij respecteren zijn besluit om terug te treden.' Bruggink wilde vanavond geen olie op het vuur gooien. 'Gezien de opsplitsing van de functie is het voor mij een natuurlijk moment om terug te treden. Ik zal zorgen voor een zorgvuldige overdracht van mijn taken en inwerking van mijn opvolgers.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden