Tweede man ABN Amro volgt Gerrit Zalm op als baas bank

Kees van Dijkhuizen volgt Gerrit Zalm op als baas van ABN Amro. Daarmee volgt de financiële man van de bank de topman op. Dat heeft de bank dinsdag bekend gemaakt. Van Dijkhuizen is nu chief financial officer in de raad van bestuur van ABN Amro. Wie hem in die functie opvolgt is niet bekend.

Kees van Dijkhuizen (rechts) en Gerrit Zalm. Beeld anp
Kees van Dijkhuizen (rechts) en Gerrit Zalm.Beeld anp

Sinds oud-minister van Financiën Zalm deze zomer bekend maakte een jaar eerder te willen stoppen, volgend jaar in plaats van 2018, circuleren namen van mannen en vrouwen die hem opvolgen. De naam van Van Dijkhuizen zat daar zelden bij. Als hij al werd genoemd was dat met het etiket 'tussenpaus'.

Achteraf is dat opmerkelijk, want het cv van de 60-jarige bankier maakt de man aantrekkelijk voor zowel de bank als minister Dijsselbloem die de facto een veto heeft over de benoeming van de topman van de bank die voor 77 procent in handen is van de staat.

Van Dijkhuizen was zes jaar de schatkistbewaarder op het ministerie van Financiën. Ook maakte de VVD'er in Haagse ogen een goede beurt door met een doorwrocht voorstel voor de herziening van het belastingstelsel te komen. Hij deed dat in twee etappes zodat de adviezen van zijn commissie nog meegenomen konden worden bij de formatie van het huidige kabinet. Uiteindelijk wist Rutte II overigens geen stelselherziening tot stand te brengen.

In de ogen van de bank pleit voor Van Dijkhuizen dat hij ABN Amro goed kent. Hij begon er in 2013 als de tweede man achter Zalm. Daarvoor was hij ook bankier. Na zijn jaren bij het ministerie van Financiën zat Van Dijkhuizen in de top van investeringsbank NIBC. Toen Nout Wellink terugtrad als president van De Nederlandsche Bank, zong de naam van Van Dijkhuizen rond als opvolger. Dat werd echter Klaas Knot.

Vrouwelijke nummer twee

Voor de opvolger van Van Dijkhuizen als financiële baas van de bank, wordt naar verluidt naar een vrouw gezocht. In dat geval is aantal vrouwen in de top van ABN Amro weer minstens één. Na het opstappen van de enige vrouw in de raad van bestuur, Caroline Princen die op 1 januari volgend jaar weggaat, benadrukte Dijsselbloem dat een vrouwelijke kandidaat voor de opvolging van Zalm een goede zaak zou zijn. Dat geldt ook voor de op één na belangrijkste functie.

Dijsselbloem en de bank hebben steeds tegenover elkaar gestaan in de opvolgingskwestie. De leiding van ABN Amro wil iemand die carrière heeft gemaakt binnen de eigen gelederen, een bankier in hart en nieren zijn. Geen zetbaas van Den Haag. De staat wil bij monde van Dijsselbloem vooral een man of vrouw met een 'maatschappelijke antenne'. Iemand die heeft begrepen dat de financiële sector en dus bankiers een toontje lager moeten zingen dan in de jaren voor de financiële crisis die in 2008 begon.

In de 'relationship agreement' tussen bank en staat is vastgelegd dat de raad van commissarissen van ABN Amro weliswaar het voortouw heeft bij het zoeken naar de opvolger van topman Gerrit Zalm, maar ook dat minister Dijsselbloem daar 'wezenlijke invloed' op mag uitoefenen. Dijsselbloem zegt dat ook te doen en wel namens de belastingbetaler, die immers veel geld in de bank heeft zitten.

Teruglezen: Wie wordt Gerrit Zalms opvolger bij ABN Amro?

ABN Amro heeft een nieuwe topman nodig. In de strijd om de troonopvolging staan het dagelijks bestuur, de raad van commissarissen en de Nederlandse overheid lijnrecht tegenover elkaar. (+)

Lees verder: Betrouwbare strateeg is 'old boy' pur sang

Motto van de komende baas van ABN Amro: underpromise and overdeliver. Minister Dijsselbloem wil geen snelle bankier, maar rust in de tent. Lees het volledige profiel hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden