Tweede Kamer keert zich tegen nieuwe gasboringen Waddenzee

Minister Kamp zette Schiermonnikoog buitenspel met zijn toestemming voor gasboringen bij het eiland. De gemeente mag geen protest aantekenen. Dat doet de Tweede Kamer donderdag wel.

Beeld Hollandse Hoogte

Een meerderheid van de Tweede Kamer keert zich tegen proefboringen naar gas bij Schiermonnikoog. Woensdag sprak ook regeringspartij PvdA zich uit tegen de omstreden boringen in deels beschermd natuurgebied, waarvoor minister Kamp (Economische Zaken) begin deze maand toestemming had verleend. SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks en de Partij voor de Dieren spraken zich al uit tegen de boringen. De PvdA en GroenLinks dienen vandaag een motie in waarin ze Kamp oproepen een stokje te steken voor de boringen.

Minister Kamp schreef twee weken geleden aan de Kamer dat hij geen bezwaar heeft tegen twee proefboringen ten noorden van Schiermonnikoog door het Franse Engie. Het grootste nutsbedrijf ter wereld wil in de winter van 2017-2018 op zoek naar gas op 5,4 kilometer uit de kust van het Waddeneiland. Engie hoopt daar de aanwezigheid van economisch winbaar gas aan te tonen. Als de missie slaagt, volgt de winter daarop een tweede proefboring op 7,2 kilometer uit de kust van Schiermonnikoog.

Het verzet tegen de boringen is groot, net als eerder in het geval van Terschelling, waar plannen voor proefboringen door Kamp na felle protesten in de ijskast zijn gezet. Meer dan tienduizend mensen ondertekenden een petitie tegen de proefboringen bij Schiermonnikoog. De gemeente van het 928 inwoners tellende eiland wil de boringen voorkomen, maar weet zich buitenspel gezet door minister Kamp, die de proefboringen laat vallen onder de zogeheten Crisis- en herstelwet. Daardoor kunnen gemeenten, in tegenstelling tot burgers, geen beroep aantekenen tegen Kamps plannen.

Kamp: geen andere keus

Tegenstanders vrezen voor horizonvervuiling, aantasting van een mooi natuurgebied en negatieve gevolgen voor het toerisme, ook al vinden de boringen dan plaats buiten het toeristenseizoen. Volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) druisen de boringen in tegen de eind vorig jaar op de klimaattop in Parijs gemaakte afspraken. 'Onze regering heeft daar met het volle verstand afgesproken dat we de temperatuurstijging willen beperken tot 1,5 graden Celsius. Dan kun je het niet maken om marginale gasvelden aan te gaan boren.' Het gaat bovendien om moeilijk bereikbaar gas van slechte kwaliteit, zegt Van Tongeren. 'Kamp is als de roker die zijn laatste restjes shag bij elkaar sprokkelt om nog een sigaret van te kunnen draaien, terwijl hij beter helemaal kan stoppen met roken.'

Minister Kamp zegt geen andere keus te hebben gehad dan toestemming te geven voor de boringen. De voorloper van Engie kreeg al in 2013 een opsporingsvergunning om ten noorden van Schiermonnikoog naar gas te zoeken. Tegen deze vergunning kon beroep worden aangetekend, maar omdat niemand daar gebruik van maakte, werd de vergunning onherroepelijk, aldus Economische Zaken. Kamp kon de toestemming naar eigen zeggen niet langer uitstellen.

Minister Henk Kamp.Beeld anp

Mijnbouwwet

Een Kamermeerderheid wil de Mijnbouwwet veranderen om gemakkelijker vergunningen voor gaswinning te kunnen weigeren. Kamp zegde eerder toe de vergunningsaanvraag voor gasboringen bij Terschelling voorlopig niet in behandeling te nemen zolang de nieuwe wet nog geen feit is. Maar de vergunningsaanvraag voor Schiermonnikoog is al drie jaar oud en valt dus onder de huidige Mijnbouwwet, zegt Kamp, tot woede van de Kamer. Kamp voorkwam eerder wel met tegenzin boringen naar schaliegas, hoewel de vergunningen toen ook al waren verleend.

Het ministerie van Economische Zaken benadrukt dat van daadwerkelijke gaswinning nog geen sprake is. Als Engie gas vindt, moet het bedrijf eerst opnieuw een vergunning indienen om het gas te mogen winnen. Die eventuele vergunningsaanvraag zal wel onder de nieuwe Mijnbouwwet vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden