Tweede Kamer eist garantie kabeltarieven

De Tweede Kamer is zeer ontevreden over minister Brinkhorst van Economische Zaken, omdat hij in de ogen van de Kamer onvoldoende optreedt tegen kabelmaatschappijen....

De Kamer reageert hiermee op berichten van de toezichthouder op de kabelsector Opta en kartelautoriteit NMa. De Opta stelde eerder deze week dat het niet ondenkbaar is dat een deel van de modernisering van het kabelnetwerk betaald zal worden door abonnees met een standaard kabelpakket. De Kamer is mordicus tegen deze ‘kruissubsidiëring’.

Woensdag meldde de NMa dat de tarieven die UPC en Casema – twee grote kabelbedrijven – in haar ogen ‘niet excessief’ zijn. In de afgelopen jaren zijn de tarieven die kabelbedrijven rekenen voor de doorgifte van een standaardpakket van radio en televisie met tientallen procenten gestegen. Toch hebben UPC en Casema volgens de NMa geen misbruik gemaakt van hun monopoliepositie.

Vooral de opstelling van de Opta leidde tot onvrede in de Kamer. Die vindt dat minister Brinkhorst, verantwoordelijk voor de Opta, moet voorkomen dat de dienst een op stapel staand ontwerpbesluit over de kruissubsidiëring naar de Europese Commissie stuurt.

De Kamer vreest dat er niets meer aan de kruissubsidiëring gedaan kan worden, zodra Brussel eenmaal zijn stempel op het besluit van de Opta heeft gezet. ‘Zo gauw het ontwerpbesluit door de Europese Unie is getoetst, gaat de Opta ermee aan de slag’, aldus het Kamerlid Gerkens van de SP.

Het debat werd uiteindelijk geschorst, nadat er onduidelijkheid bleek te bestaan over wat de Opta precies aan Brussel wil voorleggen. Vandaag overlegt de Kamer verder met Brinkhorst en Chris Fonteijn, de voorzitter van de Opta, over de kabeltarieven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden