Twee zaken rond belastingfraude in Nederland geseponeerd

De voormalig bestuursvoorzitter van Baker Tilly Berk en een ex-partner van het belastingadvieskantoor worden door het Openbaar Ministerie niet vervolgd in het onderzoek naar belastingfraude. De zaken zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Medewerkers van belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk hebben jarenlang dubieuze belastingconstructies voor Nederlandse ondernemers opgezet via onder meer Cyprus (foto) en de Britse Maagdeneilanden.Beeld AFP

Dat zegt een woordvoerder van het OM, naar aanleiding van een publicatie in de Volkskrant afgelopen weekend. Vrijdag kon de woordvoerder geen antwoord geven op deze vraag. Over het vervolgen van de andere vijf verdachten en het advieskantoor Baker Tilly Berk moet de officier van justitie nog een beslissing nemen.

De zaak draait om een fiscale structuur die medewerkers van het kantoor in 2007 opzetten voor een ondernemer in woondecoratie.

Via deze constructie ontving de ondernemer een deel van zijn omzet via Cyprus en de Britse Maagdeneilanden tegen een veel lager belastingtarief op een bankrekening van een trust die zijn fiscalist voor hem had opgezet. De fiscalist sprak in een interne mail van 'winst afromen'.

De voormalige bestuursvoorzitter Romke van der V. was extern accountant van deze ondernemer. In september 2014 legde hij zijn functie neer vanwege de kwestie.

Fiscaal ontoelaatbaar

Baker Tilly Berk omschreef de zaak toen zelf als 'een fiscaal ontoelaatbare structuur'. De fiscalist die de constructie had opgezet, werd direct door het kantoor op non-actief gesteld.

De andere betrokkene die niet vervolgd wordt, is de gepensioneerde fiscalist Jan S.. Hij was lang bij Baker Tilly Berk verantwoordelijk voor de internationale contacten en vloog met klanten naar Cyprus voor het regelen van internationale belastingstructuren.

Eerder wilde hij geen commentaar geven op het onderzoek. Een gemotiveerd sepot verzoek leidde tot de conclusie van het OM dat er geen aanleiding was hem te vervolgen, zegt zijn advocaat Frank van Ardenne nu.

Hoe Baker Tilly Berk de Nederlandse fiscus omzeilde

Als zijn accountant voorstelt een internationale belastingconstructie voor hem op te tuigen, voelt een ondernemer in woondecoratie daar wel voor. Hij weet dan nog niet dat hij directeur-grootaandeelhouder zal worden van een dubieuze belastingtruc. Lees hier de reconstructie van Volkskrant-verslaggevers Willem Feenstra en Tom Kreling (+).

Verboden belastingroute ook in Nederland opgezet

Medewerkers van belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk hebben jarenlang dubieuze belastingconstructies voor Nederlandse ondernemers opgezet via onder meer Cyprus en de Britse Maagdeneilanden. In ten minste een van de gevallen was daarbij sprake van belastingontduiking. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Dubieus

Zijn cliënt stelt dat de structuur die het OM onderzoekt 'niet dubieus is, doch volstrekt legaal'. 'Wat in zijn algemeenheid geldt, is dat de wijze waarop de structuur misbruikt kan worden dubieus is. Daarnaast is het dubieus hoe de fiscus bij voorbaat de structuur negatief kwalificeert. Dat laatste doet een beeldvorming ontstaan, die ook goedwillenden in een negatief daglicht plaatst', aldus Van Ardenne.

Baker Tilly Berk liet in 2014 advocatenkantoor NautaDutilh de organisatie doorlichten naar aanleiding van de kwestie. De uitkomsten daarvan zijn nooit openbaar gemaakt. Maar uit delen van dit onderzoek dat de Volkskrant heeft ingezien en gesprekken met betrokkenen, blijkt dat er intern veel discussie was over de belastingconstructies die het kantoor klanten aanbood. Zo staat in een intern memo van Baker Tilly Berk dat de omstreden constructie 'iedere reële economische basis ontbeert'. 'De truststructuur is opgezet om Nederlandse inkomsten en vennootschapsbelasting te ontlopen.'

Verboden belastingroute ook in Nederland opgezet

Voor het omzeilen van de Nederlandse fiscus maakten de medewerkers van Baker Tilly Berk gebruik van dezelfde soort constructies als recentelijk opdoken in de Panama Papers, de uitgelekte administratie van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca. Lees hier het nieuwsbericht.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden