Twee nieuw zonneparken gepland, maar 1 windmolen levert meer op

Energiemaatschappij GDF Suez start dit voorjaar met de bouw van twee zonneparken rond twee bestaande fossiele centrales in Nijmegen en Zwolle. Op de twee locaties worden samen 7.500 zonnepanelen geplaatst waarvan 4.000 in Nijmegen. Met een vermogen van elk ongeveer één megawatt behoren ze volgens GDF tot de grootste zonneparken van het land.

Beeld anp

De zonnepanelen in Nijmegen komen rond de bestaande centrale Gelderland. Dat is een van de verouderde en minst efficiënte kolencentrales, die volgens afspraken uit het Energieakkoord begin volgend jaar wordt gesloten.

In Zwolle komen de zonnepanelen bij de oude gasgestookte centrale die nu slechts enkele dagen per jaar in bedrijf is. Hij wordt gebruikt als buffercapaciteit, 'voor als het aanbod van zon en wind tegenvalt', aldus het bedrijf.

Drie voetbalvelden

Ondanks hun omvang leveren de zonnecentrales maar een fractie van de elektriciteit die de oude kolen- en gascentrale kunnen leveren. Het vermogen van de Gelderse centrale is 600 Megawatt en van die in Zwolle 350 Megawatt. Dat is bijna vijfhonderd keer zoveel als de twee nieuwe zonneparken samen.

De zonneparken, elk drie voetbalvelden groot, gaan samen elektriciteit leveren voor gemiddeld 470 huishoudens. Windmolens op dezelfde plek zouden meer stroom kunnen produceren, zegt de GDF-woordvoerder. Eén moderne windturbine van 2 megawatt levert evenveel vermogen als de twee zonnecentrales samen, en rond de centrales zou plaats zijn geweest voor meerdere turbines.

Beeld anp

Grijs imago

Maar GDF wil de komende jaren zowel zonne- als windenergie verder ontwikkelen, en voor de aanleg van zonneparken hoefde het bedrijf minder procedures te doorlopen dan voor een windpark. In Nederland staat GDF Suez bekend als een relatief 'grijs' energiebedrijf dat niet voorop loopt op het gebied van duurzame energie. De zonneparken moeten dat imago helpen verbeteren.

Na die in Nijmegen en Zwolle denkt het energiebedrijf een 'hele reeks' nieuwe zonneparken te ontwikkelen, maar hoeveel dat er dat zijn en waar ze komen, wil het nog niet kwijt. De exploitatie van de twee parken wordt rendabel gemaakt door de duurzame energiesubsidies. Per locatie gaat het om een bedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro over vijftien jaar, ofwel een ton per jaar.

Gerard Mestrallet, CEO van GDF Suez.Beeld reuters

7 procent

Volgens het Centraal Planbureau kunnen zonnepanelen in Nederland nooit meer dan in 7 procent van de stroombehoefte voorzien, aldus een afgelopen januari gepubliceerde studie. Méér investeren in zon maakt de toepassing te duur. Dat komt doordat de Europese elektriciteitsvraag, anders dan die in veel andere werelddelen, niet piekt in de zomer maar in de winter.

Om aan de piekvraag naar stroom te voorzien, zijn daardoor altijd veel bufferinvesteringen nodig in andere vormen van energieopwekking of in de opslag van stroom. Duurzame energie wordt rendabeler wanneer alle toepassingen (zon, wind, biomassa en waterkracht) naast elkaar worden ontwikkeld, en elkaar aanvullen in de stroomvoorziening.

Ook de beschikbare ruimte beperkt de toepassing van zonnepanelen. Volgens een berekening van Natuur en Milieu zijn bijvoorbeeld 124 miljoen zonnepanelen nodig om de tot 2020 geplande extra 3000 windmolens op zee en op land te vervangen. Om die panelen kwijt te kunnen, zou 40 procent van al het beschikbare dakoppervlakte in Nederland nodig zijn of 62 duizend voetbalvelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden