Twee accountants van Econcern geschorst

Twee accountants van PwC zijn een maand geschorst vanwege hun goedkeuring aan een jaarrekening van Econcern. Het geeft de curatoren van het failliete bedrijf munitie voor een claim.

Artist's impression van het project Silicium de Provence, dat Econcern opbrak. Via een aandelenruil met Sol Holding kwam de siliciumfabriek in Zuid-Frankrijk te hoog in de boeken te staanBeeld Frank Schall

De Accountantskamer in Zwolle heeft twee accountants van PricewaterhouseCoopers (PwC) op de vingers getikt omdat ze de jaarrekening van Econcern niet hadden mogen goedkeuren. Ze worden voor een maand geschorst. Met de uitspraak ligt volgens de curatoren van het failliete Econcern de weg vrij om de honderden miljoenen restschuld deels op PwC te verhalen.


'Dit is een bewijs dat de accountants veel te veel hun oren hebben laten hangen naar de klant', reageert curator Willem Jan van Andel, die samen met curator Louis Deterink al sinds 2009 bezig is met de afwikkeling van het failliet verklaarde duurzaamheidsbedrijf. Op dit moment schat hij de resterende schuld in het bedrijf nog ergens tussen de 250- en 750 miljoen euro. De curatoren denken met de uitspraak in de hand veel sterker te staan om een deel daarvan op PwC te verhalen. 'In het eerste kwartaal gaan we dagvaarden. Over de hoogte kan ik nu nog niets zeggen, maar het bedrag is hoog.'

Innovatieprijzen

De ondergang van Econcern is een van de spraakmakendste faillissementen van de afgelopen jaren. Waar het duurzaamheidsimperium van topman Ad van Wijk het ene jaar nog de ene naar de andere innovatieprijs in de wacht sleepte, bleken de vele investeringen in zonne- en windparken op lucht te zijn gebouwd. In de economische recessie zakte het concern als een kaartenhuis in elkaar.


De accountants Peter Tieleman en Feico van der Ploeg valt daarbij het nodige aan te rekenen, oordeelde de tuchtrechter maandag. De Accountantskamer 'rekent betrokkenen zwaar aan' dat ze de jaarrekening van 2007 onterecht hebben goedgekeurd terwijl ze wisten dat er grote financiële belangen op het spel stonden. Hun accountancyverklaring vormde het groene licht voor onder meer Rabobank en DeltaLloyd om 240 miljoen euro in het bedrijf te steken, geld waar ze later naar konden fluiten.


PwC had het management niet op hun blauwe ogen moeten geloven. De accountants hadden moeten zien dat de rekenaars van Econcern een groot project veel te rooskleurig in de boeken hadden staan. De winst van 85,5 miljoen euro in dat jaar bleek daardoor in werkelijk een verlies te zijn. Een zogeheten aandelenruil met Sol Holding, waarmee in Frankrijk een siliciumfabriek uit de grond zou worden gestampt, was te hoog gewaardeerd. De accountant had volgens de tuchtrechter meer informatie moeten inwinnen over het riskante avontuur. 'Het maakt voor een investeerder nogal wat uit of je in een winstgevend bedrijf investeert of een bedrijf dat feitelijk verlies draait', zegt Van Andel.

Beeld anp

'Geschrokken'

Het accountancyconcern zegt 'geschrokken te zijn en de beslissing te betreuren' en zich te beraden op een mogelijk beroep tegen de uitspraak. PwC wilde niet reageren op de voorgenomen schadeclaim van de curatoren.


Een schorsing van een maand lijkt weinig, maar is in de accoutancybranche een harde reprimande, zegt de woordvoerder van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants NBA). 'De terechtwijzing komt in deze vorm niet vaak voor. Dit straalt uit naar andere accountants.'


De curatoren stelden al de topman en andere bestuurders en commissarissen aansprakelijk. Ook hun wacht een claim. Ze boekten eerder succes in een vergelijkbare zaak tegen accountantskantoor EY. Die schikte vorig jaar naar verluidt voor 50 miljoen voor diens aandeel in het failliet van ict-bedrijf Landis. Ook in die zaak gaf een tuchtrechtuitspraak de curatoren munitie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden