nieuwscrisis turkije

Turkse Lira in vrije val te midden van twist tussen Erdogan en Trump

De Turkse lira heeft een vrijdag een grote koersdaling doorgemaakt, die volgens analisten en economen een economische crisis in het land onafwendbaar maakt. De koers van de lira daalt al sinds begin dit jaar, maar de aankondiging van nieuwe importheffingen door de Amerikaanse president Trump vrijdag droeg verder bij aan de vrije val van de munteenheid. Ook de koers van de euro viel tot zijn laagste punt in 13 maanden.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Wilt u dit verhaal liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie

Vrijdag verloor de lira ten opzichte van de Amerikaanse dollar op enig moment 20 procent aan waarde. De lira sloot af met ruim 13 procent in de min. De koersval afgelopen week is vrijwel gelijk aan die tijdens het dieptepunt van de financiële crisis in Turkije in 2001. Begin dit jaar begon de val van de munt, voortgebracht door een gebrek aan vertrouwen bij investeerders in de economische koers van president Erdogan.

Zo heeft de Turkse president een disproportionele invloed op het beleid van de Turkse Centrale Bank. Eerder benoemde hij zijn schoonzoon tot minister van Financiën. De centrale bank houdt rentetarieven laag, waardoor de torenhoge inflatie in het land nauwelijks bestreden werd.

Ondertussen verergerde de Amerikaanse president Trump de koersval door vrijdag nieuwe importheffingen aan te kondigen op Turks staal (20 procent) en aluminium (50 procent). ‘Onze relatie met Turkije is niet goed op dit moment!’, tweette Trump in zijn aankondiging van de heffingen.

Trump doelde daarmee niet alleen op de handelsrelatie van de twee landen, maar ook op de arrestatie door Turkije van een Amerikaanse dominee. Andrew Brunson zit sinds 2016 vast op verdenking van steun aan de Gülen-beweging, die ervan wordt beschuldigd achter de mislukte coup tegen Erdogan in 2016 te zitten. De Amerikaanse regering roept - met Trump voorop - om vrijlating van de dominee en trof eerder deze maand nog sancties tegen twee Turkse ambtenaren.

Vertrouwen

De Turkse regering doet wat het kan om het vertrouwen van investeerders in de economie van het land te herstellen. De Turkse minister van Financiën beloofde vrijdag een grotere begrotingsdiscipline en meer onafhankelijkheid voor de centrale bank. In een toespraak ten overstaande van zijn achterban op vrijdagmiddag, heeft Erdogan de Turken opgeroepen om ‘de euro’s, dollars en het goud dat je onder je kussens hebt liggen om te zetten in lira’. De president sprak daarbij van een 'nationale strijd.' Toch lijken de zorgen van investeerders over een naderende Turkse economische crisis er niet minder om te worden.

In het kielzog van de lira verloor ook de euro aan waarde ten opzichte van de dollar. De euro kwam op de laagste koers sinds juli 2017. Dat komt doordat Europese banken veel investeringen en leningen hebben uitstaan in Turkije. Als gevolg daarvan daalden ook de koersen van ING, de Franse bank BNP Paribas, de Italiaanse bank UniCredit en het Spaanse BBVA tot 5 procent. Samen hebben de banken in deze landen tientallen miljarden uitgeleend in Turkije.

Volgens de Financial Times is de Europese Centrale Bank bezorgd over deze blootstelling van banken aan schulden van Turkije. Maar econoom Carsten Hesse van de Londense bank Berenberg noemde de Europese zorgen misplaatst, zo tekende persbureau AP op. Volgens Hesse zal een eventuele Turkse bankencrisis wel wat negatieve repercussies hebben in Europa, maar zijn eventuele verliezen niet groot genoeg om een crisis in de eurozone teweeg te brengen.

Ook Wall Street bleef niet onberoerd door de Turkse crisis. De Dow Jones en de Standard & Poor’s, de belangrijkste indicatoren van de stemming op de Amerikaanse aandelenbeurzen, sloten vrijdag respectievelijk 0,8 en 0,7 procent lager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden