Tulip-aandeelhouders mak naar slachtbank
Slechts dertig aandeelhouders verzamelden zich zaterdag in Rosmalen om de toekomst te bepalen van computerfabrikant Tulip. De doodzieke patiënt zal leven, hoorden zij de beoogde eigenaar Begemann vertellen, maar de prijs zal enorm zijn....
Van onze verslaggever
AMSTERDAM
Tulip-aandelen zijn nog maar één gulden per stuk waard, vond Begemann. De investeringsmaatschappij eiste toestemming van de aandeelhouders om 25 miljoen aandelen uit te geven, bijna vier keer zoveel als nu uitstaan.
Eigenlijk is Tulip dus nog maar 6,5 miljoen gulden waard, was een andere manier om de boodschap te begrijpen van Begemann-topman A. Deleye. Begemann wil het bedrijf redden met een achtergestelde lening van 25 miljoen, maar wil die spoedig ruilen voor aandelen. Niet om ze lang te houden, want Begemann wil een groot deel van de 80 procent die het concern straks bezit, doorverkopen om uiteindelijk 30 tot 35 procent over te houden.
Het was even slikken voor de aandeelhouders. Hun bezit noteerde vrijdag nog 4,75 gulden per aandeel. Met één pennenstreek was dit bedrag gedecimeerd. Maar het alternatief is faillissement, en dus ging de vergadering akkoord. Zonder gejammer, zonder geschreeuw.
Natuurlijk werden er vragen gesteld. Zoals waarom Tulip jaar in jaar uit zo optimistisch was terwijl de zaken steeds slechter gingen. Maar de meeste tijd waren de aandeelhouders bezig om de stortvloed van informatie te verwerken die door Begemann over hen werd uitgestort. 'Er was weinig kans voor emoties', vond de voorzitter van de Vereniging voor Effectenbezitters, P. P. de Vries.
De investeringsmaatschappij legde precies uit hoe zal worden afgerekend met de schuldeisers. Degenen met preferente vorderingen krijgen 60 procent van wat ze tegoed hebben, de concurrerende (gewone) schuldeisers 30 procent. Van de achtergestelde vorderingen wordt 15 procent betaald. Dat geldt ook voor een door de Staat gegarandeerde lening van de NIB van 45 miljoen gulden.
Ook vertelde Deleye dat Tulip beoogt in 1998 60 duizend computers te fabriceren. Dat moeten er 150 duizend zijn in 2001. De omzet moet dan naar 300 tot 400 miljoen gulden en de winst zou dan 7,5 tot 10 miljoen gulden bedragen.
Veel buitenlandse verkoopkantoren zullen worden gesloten. Alleen die in België, Frankrijk, Italië, Duitsland en Engeland blijven open. Ook valt het doek voor Commodore dat vorig jaar nog werd gekocht voor ruim 16 miljoen gulden. 'Wij moeten terug naar de zakelijke markt', aldus Deleye.
Van de twee directeuren was alleen Franz Hetzenauer aanwezig. Zijn collega Rob Romein was wegens ziekte afwezig. Beide directeuren zullen aftreden, bevestigde Tulip eerdere berichten. Hetzenauer kreeg nog een sneer over de verkoop van zijn aandelenpakket net voordat het bedrijf in cruciale problemen kwam. President-commissaris A. van der Stee zei dat hij Hetzenauer had medegedeeld dat er 'formeel geen belemmeringen' waren tegen die transactie.