Tuinders willen personeel naar huis sturen om mislukte oogst

Door het noodweer in juni hebben veel tuindersbedrijven nu te weinig groente. Ze hebben werktijdverkorting aangevraagd voor hun personeel.

Productie van doperwten in de Hak-fabriek in Giessen. Beeld null
Productie van doperwten in de Hak-fabriek in Giessen.

Veertien bedrijven uit de tuinbouwsector hebben werktijdverkorting aangevraagd voor hun personeel. De bedrijven hebben fors minder werk door mislukte oogsten in Zuid-Nederland. Ook grote groenteconservenfabrikanten als Hak en Bonduelle verwachten dat de groentetekorten effect zullen hebben op hun productie.

Als het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de aanvragen goedkeurt, mogen de tuindersbedrijven hun werknemers tijdelijk minder uren laten werken. Het loon dat de werknemers daardoor mislopen, compenseert het UWV met een tijdelijke WW-uitkering. De regeling geldt voor werknemers van bedrijven uit Oost-Brabant en Noord-Limburg die zijn getroffen door de extreme hagelbui van 23 juni. Tuinders die schade hebben geleden door de zware regenval en overstromingen in dezelfde maand kunnen dus geen beroep doen op de werktijdverkorting.

Tot nu toe is er voor tachtig mensen, die voornamelijk werken bij groentetelers en verwerkingsbedrijven, werktijdverkorting aangevraagd. Naar verwachting loopt dit aantal komende tijd nog op als meer land- en tuinbouwbedrijven uit het getroffen gebied zich aanmelden. De regeling geldt niet voor oproepkrachten met een nul urencontract en uitzendkrachten, en mag minimaal 2 weken en maximaal 24 weken duren. Volgens een woordvoerder van het ministerie worden de aanvragen zo snel mogelijk behandeld.

Familiebedrijf

Driekwart van de werknemers die in aanmerking komen voor de regeling werkt bij groenteverwerker Rijko uit Helmond. Het familiebedrijf is een van de grootste spelers op de diepvries- en conservengroentemarkt in Noordwest-Europa en levert onder meer peentjes, doperwten en boontjes aan grote groenteconservenbedrijven als Hak.

Dat zijn precies de groenten die zware klappen hebben gekregen van de hagel. In een normaal oogstjaar levert Rijko ongeveer 150 duizend ton groenten. 'Dit jaar wordt dat niet meer dan de helft', zei directeur Marcel van Rijsingen in het Eindhovens Dagblad. Het bedrijf rekent op een miljoenenverlies. Rijko was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

'Dit is het grootste groentetekort in de veertig jaar dat ik in de sector werk', zegt Adri den Dekker, directeur inkoop en landbouw bij Hak. 'Het is geen Nederlands, maar een West-Europees probleem. We moeten daardoor grote moeite doen om groente binnen te krijgen die aan de Hak-normen voldoen.'

Vooral aan doperwten en zomerworteltjes kan hier en daar een tekort ontstaan, denkt Den Dekker. 'Die groenten kun je dit jaar niet meer opnieuw zaaien.' Hoe groot de tekorten bij Hak zullen zijn, is vooralsnog moeilijk in te schatten. 'Eind augustus kunnen we de balans opmaken voor de zomergroente.'

Minder blikken in de winkels

Bonduelle koopt weinig groente in Nederland, maar is evengoed geraakt door het noodweer. 'Ook onze leveranciers in Noord-Frankrijk hadden te maken met slecht weer en mislukte oogsten', zegt Arno van Dongen, algemeen directeur van Bonduelle Noord-Europa. 'Ik durf er vergif op in te nemen dat dit impact gaat hebben. We houden rekening met 25 tot 30 procent minder productie. Dat betekent ook minder blikken in de winkels, want we kunnen zo'n tekort niet opvangen met de voorraad.'

Vorige week werd al bekend dat supermarkten kampen met een tekort aan verse groenten als spinazie, sla en paksoi door het noodweer. Dat tekort is waarschijnlijk tijdelijk. 'In tegenstelling tot erwten en zomerwortels kun je spinazie ook nog in de nazomer zaaien en oogsten', zegt Adri den Dekker. De supermarkten verwachten dat de tekorten van verse groenten over drie weken weer zijn aangevuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden