Tuinders leveren te veel elektriciteit

Tuinders in het Westland die hun overtollige elektriciteit niet kwijt kunnen, krijgen hulp. Netwerkbeheerder Tennet heeft met de tuinders een oplossing uitgedokterd die overbelasting van het regionale elektriciteitsnet moet voorkomen....

De tijdelijke remedie kost ‘vele miljoenen euro’s per jaar’, schat LTO Glaskracht, de belangenorganisatie van de Nederlandse tuinbouw. Volgens het ministerie van Economische Zaken zal Tennet die kosten waarschijnlijk doorberekenen aan al zijn afnemers, dus ook de gewone consument.

De levering van stroom aan het elektriciteitsnet is voor veel tuinders een belangrijke inkomstenbron. Door de gestegen gasprijzen – de kosten van het verwarmen van kassen zijn de laatste vier jaar verdrievoudigd – en de schaalvergroting in de tuinbouw is het voor tuinders steeds aantrekkelijker een warmtekrachtkoppelingsinstallatie (WKK) aan te leggen. Bij WKK wekt een aardgasverbrandingsmotor zowel warmte als elektriciteit op. De warmte gebruikt de tuinder voor zijn kassen, de stroom kan hij verkopen via de OTC, de Nederlandse termijnmarkt voor elektriciteit. WKK-installaties zijn veel duurzamer dan conventionele elektriciteitscentrales. Ongeveer 40 procent van de glastuinders heeft inmiddels WKK en dit aantal neemt snel toe.

Maar in het Westland past de stroom die de tuinders willen verkopen niet meer op het elektriciteitsnet, want dat is overvol. Tennet en andere netwerkbeheerders hebben bij de aanleg van hun hoogspanningsnet de snelle groei van het aantal WKK-installaties niet voorzien. Uitbreiding van het net duurt vijf tot tien jaar. Veel tuinders daar lopen daardoor forse inkomsten mis. Met de bouw van een nieuw transformatorstation bij De Lier wordt de exportcapaciteit op het Westlandse stroomnet bijna verdubbeld, maar dit station is pas in maart 2010 gereed.

Als tijdelijke oplossing wordt nu een soort veilingsysteem in het leven geroepen, waarbij tuinders Tennet betalen om géén stroom te hoeven leveren. Ze kunnen via een computerverbinding met Tennet aanbieden hun WKK-installatie enige tijd uit te zetten om zo het stroomnet te ontlasten. De energie die ze nodig hebben om hun kassen te verwarmen halen ze dan uit de conventionele verwarmingsketel die de tuinders achter de hand hebben. Deze verbruikt minder gas dan de WKK-installatie, omdat er geen elektriciteit geproduceerd hoeft te worden. De tuinder bespaart dus op brandstofkosten.

Tegelijkertijd krijgt de tuinder nog steeds betaald voor de niet geleverde stroom, want daarvoor heeft hij een lange termijncontract afgesloten. Tennet maakt extra kosten omdat de stroom die de tuinders niet leveren, ergens anders vandaan moet komen en de alternatieven duurder zijn.

Het ministerie van Economische Zaken meent dat de energierekening per huishouden hierdoor ‘enkele centen per maand’ hoger zal uitvallen. Het reguleringssysteem dat de partijen onderling hebben afgesproken moet op 1 november operationeel zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden