Tuinbetegeling is lekker makkelijk maar niet goed voor milieu en klimaat - zijn er alternatieven?

Steeds meer mensen betegelen hun tuin: lekker gemakkelijk, maar niet bepaald milieu- en klimaatvriendelijk. Zijn er alternatieven?

Waterdoorlatende klinkers Beeld Frank Schallmaier

Hoezo: betegelen niet goed voor milieu en klimaat?

Ons land 'versteent': door wegen, gebouwen, verharde terreinen en tegeltuinen. Daardoor kan het regenwater niet meer weg met als gevolg overstromingen, problemen met het riool, vervuiling van oppervlaktewater en verzakkingen. In de stad leiden tegeltuinen 's zomers tot flinke temperatuurstijging. Bovendien hebben vogels en vlinders er niets meer te zoeken.

Maar ik wil niet alsmaar hoeven te maaien en te wieden.

Begrijpelijk. Grasmaaien is een flink klusje. Maar er zijn genoeg alternatieven voor gras of aarde waarbij het water wel weg kan.

Product: waterdoorlatende betonklinkers 22 x 11 cm
Prijs: ca. euro 18,- per m2
Oordeel: IIIII
Verkrijgbaar: internet, bouwmarkten, tuincentra

Vertel.

Allereerst zijn er poreuze, waterdoorlatende klinkers, waterdoorlatende betontegels, grind, split, schelpen of gravel, vlonders van hout of composiet, waterdoorlatende terrasvloeren van composietstukjes of steen met kunststof. En ten slotte de meest milieuvriendelijke optie: boomschors of houtsnippers.

Maar schors en houtsnippers moet je elk jaar bijvullen.

Klopt. Schelpen en grind moet je ook om de paar jaar egaliseren en aanvullen. Maar 'uitlopen' is geen probleem meer: er zijn metalen roosters die grind op zijn plaats houden. Helaas is grind niet zo'n milieuvriendelijke optie.

Waarom niet?

Grindafgravingen tasten het landschap en de biodiversiteit aan en vervuilen oppervlaktewater. Grindwinning op zee is een bedreiging voor het zeeleven.

Maar als ik nou een harde ondergrond wil?

Dan zijn er waterdoorlatende betonklinkers en -tegels. Daar zakt het water door weg. De beste betonbestrating heeft Milieukeur: daarin is het grind zo veel mogelijk vervangen door puin uit gesloopte gebouwen.

Dan krijg ik nog steeds onkruid in de voegen.

Waterdoorlatende klinkers hebben minder last van onkruidgroei. Maar er is zelfs voegenzand met extra waterdoorlatende eigenschappen. Dat kun je ook gebruiken bij niet-waterdoorlatende tegels.

Zijn die klinkers en tegels wel mooi?

Vrij basic, maar wel met verschillende kleuren. Er zijn watertandend mooie, waterdoorlatende mozaïektegels, maar die hebben een extra ondergrond zoals tegels nodig, dus dat schiet niet op. Ook is er een prachtig waterdoorlatend composietmateriaal van grind en split met polyurethaan, nog recyclebaar ook.

Zucht. Lastig.

Wat dacht je van vlonders? Van FSC- of PFEC-gecertificeerd hardhout of composiet met FSC-keurmerk, ook duurzaam. Gaan lang mee en zijn nog mooi ook. Eronder leg je waterdoorlatend worteldoek. Of je betegelt een deel van je tuin en beplant de randen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden