Tsjechië: snel weer gas naar Europa via Oekraïne

EU-voorzitter Tsjechië verwacht dat Russische gasleveranties aan Europa via Oekraïne spoedig worden hersteld. Spoedoverleg leek de laatste obstakels uit de weg te hebben geruimd.

Van onze correspondenten Bert Lanting en Marc Peeperkorn

Volgens Topolánek stemt Moskou in met de voorwaarden waaronder Europese waarnemers de gastoevoer in Rusland en Oekraïne gaan controleren. Eerder op de dag liepen de onderhandelingen tussen Kiev en Moskou op dat punt nog stuk.

Rusland eiste eigen waarnemers op de gasvelden van Oekraïne, dat het ervan verdenkt illegaal gas af te tappen. Voor Kiev was deze inmenging op het grondgebied onaanvaardbaar.

De EU-voorzitter stelt dat de details van het akkoord met Rusland vandaag verder worden uitgewerkt. Daarin schuilen mogelijke nieuwe complicaties. Niettemin verwacht Tsjechië dat er snel een eind komt aan de situatie waarin honderdduizenden Oost-Europese huishoudens in de bittere kou zitten omdat er geen gas meer is voor de verwarming.

Europees Commissaris Piebalgs verklaarde eerder dat er heel vlug een akkoord moet komen. ‘Het is wintertijd. We hebben nú gas nodig, niet over een week’, aldus Piebalgs

Donderdagmiddag leek een akkoord tussen Rusland en Oekraïne al nabij. Na uren van onderhandelen in Brussel tussen Gazprom-topman Miller en zijn Oekraïense collega Dubyna van Naftogaz – met de Europese Commissie als bemiddelaar – verklaarde de Miller dat Rusland weer gas zou leveren zodra de waarnemers ter plekke waren. Rusland had om die waarnemers gevraagd.

Oekraïne was snel akkoord met de toezichthouders. De nieuwe eis van Gazprom om eigen mensen naar het buurland te sturen, kwam als een slag in het gezicht van Kiev. Oekraïne leeft op gespannen voet met Rusland vanwege de aansluiting die Kiev zoekt met het Westen.

De partijen vertrokken onverrichterzake huiswaarts. Piebalgs noemde de opstelling van Gazprom ‘zeer teleurstellend’. Telefonisch overleg nadien met Poetin bracht evenwel een doorbraak. Volgens Topolánek heeft ook de Duitse bondskanselier Merkel een rol gespeeld.

Vandaag bespreken energie-experts van de EU-landen maatregelen om lidstaten met gastekorten te helpen. Daarbij gaat het onder meer om de inzet van nationale reserves. Maandag komen de Europese energieministers bijeen.

De EU-ministers van Europese Zaken spraken in Praag af dat de energienetwerken binnen Europa met alternatieve leveranciers moeten worden uitgebreid.

Gasmeter bij een van de belangrijkste gasleidingen nabij Kiev. (AP) Beeld AP
Gasmeter bij een van de belangrijkste gasleidingen nabij Kiev. (AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden