Winnaar en Verliezer Ratelband en Koolmees

Tsjakkáá stelt AOW 20 jaar uit, Koolmees snakt naar pensioen

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees Beeld ANP

Verliezer: Wouter Koolmees

Het is altijd gemakkelijker goeroe te zijn dan minister. Minister van Sociale Zaken is anno 2018 zelfs de rottigste baan in het kabinet. Veertig jaar geleden kon je er nog lekker linksig mee doen bij bevriende media in Hilversum, zoals Wouter Koolmees’ verre voorgangers Jaap Boersma, Wil Albada, Bert de Vries en Jan de Koning. Maar de huidige minister Koolmees moet onmogelijke compromissen bedenken over hervormingen van de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel. In zijn pogingen de kool en de geit te sparen levert dat gedrochten op die op voorhand worden neergesabeld. De enige dooddoener is dan: ‘als iedereen tegen is, is de balans gevonden’. En nu de media in Hilversum drie keer De Telegraaf zijn geworden, scoor je op Sociale Zaken ook niet meer op televisie.

Van zijn plan dat vast minder vast en flexibel minder flexibel moet maken, kon de buitenwereld deze week geen chocolade maken.

Zijn plannen voor de pensioenhervorming zullen eenzelfde lot wachten. Het volk, dat gewoon wil weten of het nu met 65, 66 of 67 achter de geraniums kan, is met een aangepaste boete voor vervroegd pensioen niet te paaien. Koolmees is 41 jaar, maar hij draait tropenjaren. Misschien mag hij bij wijze van uitzondering zijn geboortedatum 20 jaar terugdraaien, zodat hij eerder met pensioen kan.

Emile Ratelband Beeld AP

Winnaar: Emile Ratelband

Emile Ratelband heeft een oplossing voor het pensioenprobleem. De positiviteitsgoeroe die beroemd werd dankzij die ene kreet ‘Tsjakkáá’, eiste deze week in een rechtszaak die de wereldmedia haalde, dat zijn geboortedatum wordt veranderd van 11 maart 1949 in

11 maart 1969. ‘Als 69-jarige word ik gewezen op mijn beperkingen. Als ik het op Tinder zet, krijg ik geen respons. Ik word gediscrimineerd en daar voel ik me niet goed bij’, zei hij voor de rechtbank in Arnhem. Als de rechter hem gelijk geeft, geeft hij zijn aow-uitkering op en moet hij weer een kleine twintig jaar elke morgen vroeg opstaan om voor topmanagers in Middelburg of Assen ‘Tsjakkáá’ te roepen.

Nu naamsverandering en geslachtsverandering mogelijk zijn, mag leeftijdsverandering niet worden tegengehouden, tenminste zo lang het naar een jongere leeftijd is. Als een kwart van de Nederlanders die roepen dat zestig het nieuwe vijftig en veertig het nieuwe dertig is, bereid zijn hun geboortedatum tien jaar te verschuiven, hoeft pensioenhervorming niet meer. Ratelband wil als berucht rokkenjager via deze zaak alleen in de picture blijven, zodat hij zich kan blijven voortplanten. Er zijn al zeven Ratelbandjes junior van verschillende vrouwen. En hij wil er nog veel meer. Niemand zou dat deze ‘vieze oude man’ moeten misgunnen, als hij zijn aow maar opgeeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.