Trump zaait kiem voor mondiale handelsoorlog

Donald Trump heeft zojuist bevestigd heffingen op staal en aluminium in te voeren. Vorige week schreven wij dat Trump met zijn plannen voor importheffingen op staal en aluminium de kiem heeft gezaaid voor een mondiale handelsoorlog. Wat hebben de VS te winnen?

Een staalfabriek in Burns Harbor, in de Amerikaanse staat Indiana. Beeld epa

Als de Amerikaanse president Donald Trump zijn plannen voor importheffingen op staal en aluminium doorzet, slaat Europa terug met heffingen op onder meer Amerikaanse whisky, Levi's-jeans en Harley Davidson-motoren. Dit dreigement heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie vrijdag geuit. In totaal is in Brussel al een lijst van 2,8 miljard euro aan Amerikaanse producten opgesteld waarvoor een importheffing zou kunnen gelden.

Onduidelijk hoe serieus de plannen zijn

Trump zelf is vooralsnog niet onder de indruk. Hij zei gisteren in het belang van de nationale veiligheid de heffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium volgende week te formaliseren. Hij is ook niet bang voor represailles en denkt dat een handelsoorlog met Europa en de rest van de wereld gemakkelijk te winnen is. 'Als een land (VS) vele miljarden dollars verliest in handel met vrijwel elk land waarmee het zaken doet, dan zijn handelsoorlogen goed en gemakkelijk te winnen. Bijvoorbeeld, als we 100 miljard dollar verliezen met een bepaald land en zij ons uittesten, handel niet meer, de overwinning zal groot zijn. Het is makkelijk!', aldus een krijgshaftige tweet van Trump.

Tegelijkertijd blijft het onduidelijk hoe serieus Trumps plannen zijn. The New York Times meldde gisteren dat niemand in het Witte Huis donderdag wist dat de president iets over handel zou gaan zeggen. Ook heeft er nog geen onderzoek plaatsgevonden naar de wettelijke basis voor de maatregel.

Desondanks toonden de andere landen zich op hun beurt even krijgshaftig als Trump. De Canadese premier Trudeau noemde de plannen absoluut onaanvaardbaar. Het Chinese ministerie van Handel zei dat het land noodzakelijke tegenmaatregelen zal treffen om zijn legale rechten veilig te stellen.

Ook Nederland is verontrust. Minister Kaag van Buitenlandse Zaken noemde het Amerikaanse beroep op de nationale veiligheid niet steekhoudend. 'Als belangrijke handelspartner en Navo-bondgenoot van de VS hebben de staalimporten uit Nederland geen negatief effect op de nationale veiligheid van de VS', zei Kaag. Nederland zal zowel optreden in Europees verband als op eigen houtje.

Oneerlijke handelspraktijken afgestraft

Bedrijven als Tata Steel - met een grote fabriek in IJmuiden - en ArcelorMittal vinden dat gezien de enorme overcapaciteit in de mondiale staalindustrie (vooral doordat er in China zo veel is bijgebouwd) oneerlijke handelspraktijken moeten worden afgestraft. Zij zeggen daar niet aan mee te doen. Zij worden nu gestraft voor de dumpingpraktijken van fabrikanten uit China. De Europese Unie zal proberen om de VS te bewegen een uitzondering te maken voor staal uit Europa.

Trump maakt echter geen onderscheid. Hij wil het land en de arbeiders beschermen. 'Onze staalindustrie verkeert in problemen. Als we geen staal hebben, hebben we ook geen land.'


Directeur Tata Steel ongerust over Trumps importheffing: 'Amerikanen kunnen ons staal niet eens maken'

President Donald Trump heeft donderdag ergernis van handelspartners gewekt met de aankondiging van importheffingen op aluminium en staal. Zo is Amerika voor Tata Steel in IJmuiden - het voormalige Hoogovens - de tweede thuismarkt. Directeur Theo Henrar maakt zich zeer zorgen over de plannen van president Trump voor een importheffing en zal de komende weken alles in het werk stellen om dat te voorkomen. 'We moeten dit niet uit de hand laten lopen. Dan zijn er alleen maar verliezers.'

Tata Steel. Beeld Arie Kievit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden