Nieuws Handelsoorlog

Trump kiest voor escalatie handelsoorlog met China, die ‘wel 20 jaar kan gaan duren’

Met nieuwe importheffingen op 200 miljard dollar (171 miljard euro) aan Chinese goederen hebben de VS gekozen voor verdere escalatie van de handelsoorlog met China. 

Een man werkt in een auto-onderdelenfabriek in Liaocheng in de oost-Chinese provincie Shandong. Beeld AP

China kondigde meteen voor 60 miljard dollar tegenmaatregelen aan die, zo zei een woordvoerder van president Trump, ook weer niet onbeantwoord zullen blijven. Trump wil nu ook alle resterende export van China naar de VS – nog eens 267 miljard dollar – met heffingen belasten.

Jack Ma, de hoogste baas van Alibaba, zei dinsdag op een aandeelhoudersbijeenkomst dat ‘de handelsoorlog twintig jaar kan gaan duren’. ‘Het is gemakkelijk oorlogen te beginnen. Het is moeilijker om ze te stoppen’, aldus Ma.

Nu wordt al 2,5 procent van de totale wereldhandel getroffen door de tarieven die China en de VS over en weer treffen. Dat zal op gaan lopen naar 4 procent. De VS zullen vanaf maandag een heffing van 10 procent leggen op zesduizend artikelen die China naar de VS exporteert. Daar vallen handtassen onder, maar ook rijst en textiel. Driehonderd artikelen werden op het laatste moment van de lijst afgehaald, waaronder smartwatches, kinderzitjes, zeldzame grondstoffen, bluetooth devices en fietshelmen. De heffing zal oplopen tot 25 procent als China zijn beleid op 1 januari niet heeft veranderd.

China zei op basis van gelijkwaardigheid onderhandelingen te hebben willen voeren, maar dat het nu niet anders kan dan Amerikaanse producten, zoals vliegtuigen, met heffingen belasten.

China importeert echter maar voor 110 miljard aan Amerikaanse producten, terwijl de Amerikanen voor 517 miljard dollar Chinese producten importeren. Eerder waren wederzijds voor 50 miljard aan artikelen belast, zodat nu alle Amerikaanse import onder de heffingen valt. Volgens sommige experts is China gedoemd deze handelsoorlog te verliezen. Maar China relativeert dit en zegt dat het hoogstens 0,7 procent van de verwachte groei zal schelen. Daarnaast kan China het opereren van Amerikaanse bedrijven in eigen land zoals Nike en Apple met regulering aan banden leggen. Dan zou China ineens de bovenliggende partij in de handelsoorlog zijn.

Trump zei dinsdag ‘dat China kansen heeft gekregen om Amerikaanse bedrijven eerlijker te behandelen’. ‘Maar’, aldus de president, ‘tot nu toe weigert China de praktijken te veranderen.’ Trump vindt dat China met name inbreuk maakt op Amerikaanse intellectuele eigendomsrechten door Amerikaanse bedrijven te dwingen die over te dragen als voorwaarde voor vestiging. Amerikaanse consumenten zullen hiervan de dupe zijn, en dat zal met het zicht op de tussentijdse verkiezingen in november Trump slecht uitkomen. Ook veel Republikeinen zijn tegen verdere escalatie van de handelsoorlog. Binnen Trumps regering zou er bovendien verdeeldheid zijn. Minister van Handel Robert Lighthizer behoort tot de haviken die de Chinezen via een harde handelsoorlog klein willen krijgen, terwijl minister Steven Mnuchin van Financiën zo snel mogelijk een akkoord wil sluiten met de Chinezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.