Trump dreigt EU nu met heffingen op Europese auto's

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw gedreigd de invoerheffingen op auto's uit Europa te verhogen. 'We zullen Mercedes Benz heffingen opleggen, we zullen BMW heffingen opleggen', zei hij tijdens een verkiezingbijeenkomst voor een Republikeinse kandidaat in Pennsylvania.

Trump in Pennsylvania, met links Rick Saccone. Foto reuters

Trump was in Pennsylvania om Rick Saccone te steunen, een Republikein die campagne voert voor een plek in het Huis van Afgevaardigden. De bijeenkomst was tegelijkertijd een rally voor Trump zelf.

Op weg naar Moon Township, een voorstadje van Pittsburgh, twitterde Trump dat hij Europa zal vrijstellen van de hogere importtarieven op staal en aluminium, als de EU de 'afgrijselijke belemmeringen & tarieven' afschaft die voor Amerikaanse producten gelden. 'Zo niet, dan belasten we hun auto's etc.'

'We redden het staal en een heleboel staalfabrieken openen nu hun deuren om wat ik deed. Staal is terug en aluminium is terug', hield Trump zijn uitzinnige publiek in Pennsylvania voor. Pittsburgh geldt als de geboortegrond van de Amerikaanse staalindustrie.

Beschermen

De VS gaan de invoer van staal belasten met een heffing van 25 procent en aluminium met 10 procent om de eigen industrie te beschermen. De EU heeft gezegd naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te zullen stappen, als Europese bedrijven worden getroffen door de importheffingen. EU-handelscommissaris Cecilia Malmström heeft gezegd dat de heffingen tegen de WTO-regels ingaan.

Ook Azië reageerde verbolgen op de dreigende heffingen. Zuid-Korea, het land dat een ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en Trump probeert te regelen, heeft ook gedreigd met een een WTO-klacht. Premier May van Groot-Brittannië zei dat ze niet met de aanpak van Trump eens is. Mexico en Canada zijn voorlopig vrijgesteld van de heffingen. Ook Australië is vrijgesteld, omdat de VS met dat land een handelsoverschot hebben.


De onnavolgbare strategie van Trump: we zien wel

Met de frisheid van een stagiair op een nieuwe werkplek heeft Donald Trump zich deze week op de bestaande wereldorde gestort. Zelfs Noord-Korea is niet langer 'slecht'. The Art of the Deal als internationaal beleid. (+)

Trump zet Europa voor het blok
Het oudste en succesvolste bondgenootschap ter wereld staat onder zware druk. De Europeanen moeten herexamen doen bij de Amerikanen. President Donald Trump eist dat ze bewijzen 'echte vrienden' te zijn. (+)

Foto photo_news