Trump benoemt Jerome Powell tot voorzitter centrale bank

De machtigste persoon in de financiële wereld is binnenkort weer een man. Na een maandenlange selectieprocedure, die veel weg had van een castingshow op televisie, maakte president Donald Trump donderdag bekend dat Jerome Powell wordt benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Federal Reserve.

Jerome Powell en Lael Brainard tijdens een vergadering van de Amerikaanse centrale bank. Beeld anp

Daarmee kiest Trump voor één keer niet voor een verrassing. Powell is een veilige, bijna saaie keuze. De vader van drie kinderen zit al sinds 2012 in het bestuur van de Amerikaanse centrale bank. Als zodanig heeft hij ingestemd met alle belangrijke beslissingen van zijn voorganger, Janet Yellen. Powell lijkt noch een monetaire havik, voor wie inflatiebestrijding boven alles gaat, noch een uitgesproken duif. Onder zijn bewind wordt dan ook geen radicale ommezwaai verwacht in het Fed-beleid.

Zijn financiële kennis deed Powell op als zakenbankier op Wall Street. Begin jaren negentig diende hij enige tijd als onderminister van Financiën onder president George Bush senior, waarna hij terugkeerde naar de wereld van het grote geld. Powell werd steenrijk als partner van de Carlyle Group, een van de grootste private equity-bedrijven ter wereld. Zijn vermogen wordt geschat op omgerekend ruim 47 miljoen euro.

Realityshow

De komst van een nieuwe Fed-voorzitter is altijd een bepalend moment in de haute finance. Dat geldt des te meer nu de centrale banken, als gevolg van de kredietcrisis, tot de machtigste spelers in de financiële wereld zijn uitgegroeid. Politiek zijn zij onafhankelijk. Behalve als er nieuw personeel benoemd moet worden: dan kan een president een forse stempel drukken op de Fed. Trumps potentiële invloed is zelfs nog groter. Er waren namelijk liefst vier vacatures voor het Fed-bestuur.

Dat resulteerde de afgelopen maanden in een selectieprocedure die doet denken aan The Apprentice, de jarenlang door Trump zelf gepresenteerde realityshow. En plein public werden de verschillende kandidaten gewikt en gewogen. Uiteindelijk bleven er vijf namen over. Via Instagram kondigde Trump aan dat 'iedereen zeer onder de indruk zal zijn' van zijn keuze. Republikeinse senatoren vroeg hij alvast in een informele stemming hun hand op te steken voor de centrale bankier van hun voorkeur.

Grote indruk gemaakt

Hoewel Yellen als eerste vrouwelijke Fed-baas grote indruk heeft gemaakt op vriend en vijand - de economie groeit, de werkloosheid daalt en de inflatie blijft laag - trekt zij nu aan het kortste eind. Ook de lievelingskandidaat van veel conservatieve Republikeinen, Stanford-econoom John B. Taylor, vangt bot. Taylor staat te boek als een felle tegenstander van het Fed-beleid van de afgelopen jaren. Hij hekelde zowel het trage tempo waarin de rente verhoogd wordt, als het opkoopprogramma waarbij de Fed sinds 2008 voor zo'n 3600 miljard euro aan Amerikaanse staatsobligaties en hypotheekschulden opkocht.

Van Powell wordt niet verwacht dat hij plotseling zal breken met dit goedkope geldbeleid. Vergeleken met zijn voorganger denkt hij hooguit iets positiever over financiële deregulering. Dat past prima in het straatje van Trump. Zijn regering wil fors snoeien in de na de crisis ingevoerde regelgeving. Volgens nieuwssite Politico zou minister van Financiën Steven Mnuchin om die reden stevig hebben gelobbyd voor Powell.

Dat Trump hiernaar geluisterd heeft, zegt veel over zijn economische prioriteiten. Tijdens zijn verkiezingscampagne was hij nog negatief over het soepele Fed-beleid, maar sinds hij president is gaan de financiële belangen van Wall Street boven alles. Vorige week twitterde hij enthousiast over het zoveelste record van de aandelenbeurzen, begeleid door een triomfantelijk 'MAKE AMERICA GREAT AGAIN'. Met een al te strenge centrale bankier aan het roer zou dat veel moeilijker worden.

Janet Yellen. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden