Trombosepil stuwt Akzo Nobel omhoog

Het chemie- en farmaciebedrijf Akzo Nobel noteerde dinsdag op de Amsterdamse effectenbeurs een flinke winst. Het concern presenteert vandaag in Toronto op een groot internationaal medisch congres een nieuw geneesmiddel tegen trombose (verdikking van het bloed waardoor bloedvaten vernauwen)....

Van onze verslaggeefster

Akzo heeft het medicijn samen met de Franse medicijnenfabrikant Sanofi-Synthelabo ontwikkeld. Het middel gaat bloedverdikking tegen bij patiënten die een heup- of knie-operatie ondergaan. Afhankelijk van de goedkeuring koopt Akzo Nobel het medicijn in 2001 op de markt te zetten.

Analisten verwachten dat het medicijn een jaarlijkse omzet van vijf miljard zal realiseren, gezien de grote aantallen mensen die aan trombose lijden. Het aandeel Akzo Nobel sloot ruim 5 procent hoger op 51,35 euro.

Ter vergelijking: Heineken, na Akzo Nobel de sterkste stijger dinsdag, sloot 'slechts' 0,87 procent hoger op 57,65 euro.

Naast Akzo en Heineken gingen ook Elsevier, Shell en ING met winst naar huis. Deze traditionele fondsen boekten alle drie eveneens een stijging van minder dan 1 procent. Alle andere hoofdfondsen noteerden verlies, met KPN als hekken sluiter.

Het herstel van KPN is van korte duur gebleken. Maandag leefde de koers op, maar dinsdag was het telecombedrijf de sterste daler onder de hoofdfondsen. Het aandeel sloot gisteren op 30,89 euro, een verlies van ongeveer 4 procent.

Vandaag presenteert KPN zijn halfjaarcijfers, en beleggers hebben er volgens een handelaar weinig vertrouwen in. 'Alle telecombedrijven doen het minder goed op dit moment. Als KPN daalt, trekt dat bedrijf de hele branche naar beneden.'

KPN haalde niet alleen 'zijn branche', maar de hele AEX-index onderuit. De belangrijkste graadmeter verloor 4,24 punten op 691,36, een daling met 0,61 procent.

De Midkap-index werd gisteren aangevoerd door computeradviesbureau Ordina. Het aandeel steeg met 11,46 procent op 35 euro. Ordina meldde dinsdagochtend voorbeurs een winststijging over het eerste halfjaar met 25 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden