NieuwsNegatieve rente

Triodos rekent nu ook negatieve rente voor kleine spaarders

Triodos komt vanaf 1 juli ook met een negatieve rente voor spaarders die een saldo hebben van minder dan 100 duizend euro. Per 1 juli moeten die kleine spaarders 2 euro per maand betalen voor een spaarrekening bij Triodos Bank, waarover zij al geen rente krijgen.

Peter de Waard
null Beeld ANP
Beeld ANP

Per jaar is dit tot 24 euro. Wie bijvoorbeeld 1.000 euro op die spaarrekening heeft staan, betaalt een negatieve rente van 2,4 procent. Bij 10 duizend euro is dit 0,24 procent, bij een ton 0,024 procent. Voor bedragen boven een ton geldt al een negatieve rente van 0,5 procent.

Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl zei donderdag dat ze verwacht dat andere banken Triodos zullen volgen. ‘Misschien met negatieve rentes, misschien met kosten voor je spaarrekening of door voor andere diensten hogere kosten te rekenen. Daar ontkomen we helaas niet aan.’

Triodos doet wel een concessie aan jongeren tot 25 jaar. ‘Vanwege het solidariteitsprincipe’ blijven hun spaarrekeningen wel gratis, hetgeen betekent dat er geen rente op wordt vergoed maar dat sparen ook geen geld kost. ‘Kinderen en studenten hebben nu eenmaal weinig geld‘, zegt Matthijs Bierman, directeur van Triodos. Hij wil het woord ‘negatieve rente’ niet in de mond nemen. ‘Die 2 euro per maand zijn de administratiekosten die het voeren van een spaarrekening met zich meebrengt. Het staat los van het bedrag op de rekening.’

Triodos, een ideële bank, was ook de eerste die de spaarrente terugbracht tot 0 procent. Sindsdien zijn alle andere banken gevolgd. Dit komt door de dalende rentes op de kapitaalmarkt, die al een hele tijd negatief zijn. Zo rekent de Europese ­Centrale Bank een negatieve rente van 0,5 procent over het overtollige geld dat banken niet op korte termijn gebruiken en verplicht bij de ECB moeten stallen. Spaarsaldo in kas hebben kost de banken hierdoor geld.

ABN Amro, waarvan de staat de meerderheid van de aandelen in handen heeft, en de Volksbank (moeder van SNS, ASN en Regio Bank), die helemaal in staatshanden is, beloofden eerder geen negatieve rentes in rekening te brengen voor spaarbedragen onder 100 duizend euro. De Volksbank belooft voor deze spaarbedragen ook geen kosten in rekening te brengen. Een betaalrekening bij Triodos kost overigens al 5 euro per maand, en voor klanten tot 25 jaar 3,50 euro per maand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden