Triodos en Bouwfonds in duurzaam vastgoedfonds

Beleggers kunnen vanaf vandaag ook beleggen in maatschappelijk verantwoord vastgoed. De ideële Triodos Bank begint samen met Bouwfonds Asset Management het eerste duurzame vastgoedfonds in Nederland....

Van onze verslaggever Thomas Olivier

Panden waarin de fondsen beleggen moeten aan allerlei eisen voldoen op het gebied van omgeving, milieu en gebruikers. De Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu (Novem), een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, heeft samen met Triodos een methode ontwikkeld om de panden op duurzaamheid te beoordelen.

Zo leveren een fitnessruimte en een rustruimte voor de werknemers pluspunten op. Maar ook het gebruik van windenergie of groene stroom scoort. Tocht en geluidshinder halen het puntentotaal naar beneden. Uiteindelijk zijn er 49 punten waarop een pand wordt beoordeeld.

Triodos en Bouwfonds Asset Management gaan de taken verdelen. De bank houdt het duurzame karakter van het vastgoedfonds in de gaten. Bouwfonds beoordeelt en onderhoudt de panden, en zorgt voor goede contacten met de huurders.

Volgens Maarten Vermeulen van Bouwfonds is de samenwerking een uitkomst. Triodos is een keurmerk voor duurzaamheid, terwijl Bouwfonds beschikt over de kennis op het gebied van bouwen en duurzaamheid.

Triodos-directeur Peter Blom hoopt dat er een vliegwieleffect van het nieuwe fonds uitgaat. Een aantal pensioenfondsen heeft volgens hem al interesse. Als andere beleggers zien dat het kan, zullen zij op den duur overstag gaan, meent hij.

Triodos hoopt 35 miljoen euro op te halen en gaat uit van een rendement van 6 procent. Die winst moet komen uit de huuropbrengsten. De introductiekoers van het aandeel is 25 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden