Trendbreuk: oprichters pompen weer geld in het eigen bedrijf

AMSTERDAM - Oprichters en hun nazaten hebben vorig jaar tientallen miljoenen geïnjecteerd in hun eigen bedrijf. Met de investering is sprake van een trendbreuk. De afgelopen jaren haalden de eigenaren juist geld uit de onderneming. Charlene de Carvalho-Heineken, Alex Mulder en Gerard Sanderink waren in 2010 de grootste geldschieters.

Mevrouw C.L. de Carvalho-Heineken

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de meldingen van aandelentransacties bij de Autoriteit Financiële Markten. Met de investeringen weten de eigenaren de macht in het bedrijf te behouden of te versterken. De eigenaren investeerden vorig jaar in totaal 116 miljoen in de onderneming, terwijl er in 2009 slechts 26 miljoen euro werd geïnvesteerd.

Carvalho-Heineken grootste geldschieter
De Carvalho-Heineken is met een investering van 50 miljoen euro in Heineken Holding de grootste geldschieter. De dochter van de overleden biermagnaat Alfred Heineken heeft al aangekondigd deze investering dit jaar op te voeren tot 100 miljoen euro. Oprichter Alex Mulder van uitzendbedrijf USG People en Gerard Sanderink van ingenieursbureau Oranjewoud investeerden vorig jaar ieder 17 miljoen euro in hun van oorsprong eigen bedrijf.

De geldinjectie van de eigenaren is noodzakelijk omdat het bedrijf extra kapitaal nodig heeft om bedrijven over te nemen. Zo kocht Heineken de Mexicaanse bierbrouwer Femsa. Oranjewoud nam bouwbedrijf Strukton over van treinbedrijf NS, en vastgoedinvesteerder Nieuwe Steen heeft allerlei panden gekocht.
Door deze overnamen dreigden de eigenaren hun macht te verliezen. Door zelf aandelen te kopen, weten de grootaandeelhouders hun belang in het bedrijf op peil te houden.

Getrapte constructie
Carvalho-Heineken besloot pas tot de geldinjectie nadat Heineken begin 2010 bierbrouwer Femsa had gekocht. Via een getrapte constructie met Heineken Holding, heeft De Carvalho, haar familie en de familie Hoyer, nog net de meerderheid met Heineken in bezit.

Door de overname van Femsa was het belang van Heineken Holding in Heineken van 58,8 procent gedaald naar een nipte meerderheid van 50,004 procent. Er hoefde nog maar een klein plukje verkocht te worden, of de familie Heineken zou zijn absolute macht over het bierbedrijf verliezen. Door aandelen in Heineken Holding bij te kopen, breidt De Carvalho cum suis het belang weer enigszins uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden