Trend van dalende huurstijgingen gaat dit jaar door

De huren zijn in 1997 minder sterk gestegen dan het jaar daarvoor: gemiddeld 3,5 procent tegen 4 procent in 1996....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Staatssecretaris Tommel van Volkshuisvesting, die deze gegevens donderdag publiceerde in zijn zogeheten huurbrief, verwacht dat de huren in 1998 gemiddeld 3,1 procent hoger zullen zijn dan in 1997, opnieuw een geringer stijgingspercentage. De huren stijgen nog altijd sneller dan de inflatie, die tussen 1994 en 1997 verminderde van 2,7 naar 2,2 procent.

De huren zijn niet voor iedereen even sterk omhoog gegaan, blijkt uit de huurbrief. In Utrecht en Noord- en Zuid-Holland, waar de woningmarkt krap is, stijgen de huren méér dan in Drenthe en Zeeland, waar genoeg woningen beschikbaar zijn en de huursector concurrentie heeft van goedkope koopwoningen.

Woningcorporaties die over weinig reserves beschikken, verhogen de huren meer dan hun collega's die wat ruimer bij kas zijn. Het aantal huizen waarvoor de huur met minder dan 4 procent omhoog ging, nam dit jaar toe tot 63 procent. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 1995. Een huurstijging van 6 procent of meer gold voor 6 procent van de huurhuizen.

De commerciële verhuurders laten de huren minder stijgen dan hun collega's in de sociale sector, omdat zij concurrentie ondervinden van koopwoningen.

Het optimistische beeld dat Tommel schetst, ziet er iets minder rooskleurig uit als er wordt gekeken naar het effect van eenmalige forse huurstijgingen voor nieuwe bewoners. Als een goedkope huurwoning leegkomt, wordt de huur soms in één klap flink opgetrokken. Als dat effect wordt meegerekend, komt de gemiddelde huurstijging in 1997 niet uit op 3,5, maar op 3,7 procent. Maar ook dat is een lager percentage dan in 1996.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden