Trekking Staatsloterij gaat door ondanks fraudeonderzoek

De eerstvolgende Staatsloterijtrekking op 1 oktober gaat voorlopig gewoon door, ondanks een onderzoek naar mogelijke fraude bij de Staatsloterij. Dat bleek in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer vandaag.

Een poster van de Staatsloterij bij een verkooppunt. Beeld anp

Partijen als de VVD en D66 vroegen staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën om opheldering over de berichten over mogelijk gesjoemel. Het kabinet is de enige aandeelhouder van de Staatsloterij.

Wiebes wees erop dat het niet aan het kabinet is om trekkingen te verbieden. De Kansspelautoriteit, de onafhankelijke toezichthouder, kan dat wel, maar heeft dat niet gedaan. Wel heeft zij inmiddels een onderzoek ingesteld.

Beveiligingslek
Reden voor het onderzoek zijn uiteenlopende signalen over misgelopen trekkingen en een beveiligingslek waardoor het voor medewerkers van Intralot mogelijk zou zijn met de uitslag van de grootste loterij van Nederland te sjoemelen.

Een gespecialiseerd KSA-team met ict-deskundigen onderzocht in Den Haag en Amsterdam de computers van de Staatsloterij en haar Griekse samenwerkingspartner. Of daarbij al verdachte zaken zijn aangetroffen, wil de toezichthouder van de gokbranche niet kwijt. Hoe lang het onderzoek in beslag gaat nemen, is ook nog niet bekend. 'We snappen dat er druk op staat', aldus woordvoerder Martijn van de Koolwijk. 'Maar wij gaan graag zorgvuldig te werk.'

Commerciële overweging
De Staatsloterij liet vanochtend al weten dat het niet van plan was de eerstvolgende trekking op te schorten. 'Uit geen enkel rapport is tot nu toe gebleken dat er iets mis is', zegt woordvoerder David Selier. 'We zien dan ook geen reden de trekking uit te stellen.' Toch stelt de loterij zelf ook een onderzoek in naar de beveiliging van de systemen. Deze week gaat een gerenommeerd accountantskantoor daarmee aan de slag. Selier: 'We doen dat om alle twijfel weg te nemen.'

Dat de Staatsloterij de eerstvolgende trekking niet wil uitstellen is logisch, vindt marketingdeskundige Max Kohnstamm. 'Ze moeten kiezen tussen twee kwaden. De trekking opschorten zal door velen als een verkapte bekentenis worden beschouwd. Ik heb daarom begrip voor de keuze gewoon door te gaan.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.