Eet Wijzer Blikvoedsel

Trek eens wat vaker een blik groenten open: duurzaam, gezond en lekker

Geen zin om uitgebreid te koken? Blikvoer is duurzaam, gezond en lekker.

Foto Colourbox

Eten uit blik is toch nooit gezond?

Dat heeft u mis. Neem groenten uit blik. Daarvan doet de voedingswaarde vrijwel niet onder voor vers. En als verse groenten een paar dagen worden bewaard, kan het vitaminegehalte zo achteruitgaan dat u zeker beter uit bent met blikgroente, ontdekte de Consumentenbond. Bovendien verliezen verse groenten ook vitamines door het koken.

Maar zitten er niet allerlei toevoegingen in blikvoer?

Nee hoor. Conserveermiddelen zijn bijvoorbeeld niet nodig, omdat de inhoud van een blik volledig is afgesloten voor buitenlucht. In vis, peulvruchten en groenten in blik zit hoogstens wat zout en/of een snufje suiker: de hoeveelheid verschilt per merk.

Maar blikvoer is nooit lekker.

Vroeger had ingeblikt eten een ‘bliksmaak’, maar dat is door moderne conserventechnieken vrijwel verdwenen. Zo worden blikken korter gesteriliseerd, waardoor ook de smaak veel beter blijft. De binnenkant van voedselblikken wordt tegenwoordig voorzien van een ondoordringbaar smaak- en geurloos laagje kunststof, dat ook oxidatie (roesten) tegengaat.

Maar in dat plastic laagje zit toch de giftige stof BPA?

Over BPA, Bisfenol A, is veel ophef. BPA kan inderdaad verwerkt zijn in de (witte) coating van blikjes. In grote hoeveelheden is BPA ongezond. Daarom zijn er strenge Europese normen voor. Zelfs als u elke dag voedsel uit blik zou eten, is de kans minimaal dat u zo te veel BPA binnenkrijgt, zeggen het Voedingscentrum en het RIVM. BPA mag niet in voedselverpakkingen voor baby’s en peuters zitten.

Ik koop liever een diepvries- of koelversmaaltijd.

Kunt u doen. Maar het voordeel van blikjes is dat u ze jaren kunt bewaren en kunt opentrekken als u er zin in heeft. Blik beschermt prima tegen bederf, beter nog dan glas, karton of plastic. Dat zorgt voor weinig verspilling. Bovendien hoeven blikken niet in de koeling of diepvries. Het bewaren kost dus geen energie.

Zijn blikgroenten duurzamer dan vers?

Niet duurzamer dan seizoensgroenten uit de volle grond, wel beter dan kasgroenten of groenten die worden ingevlogen, zoals sperziebonen uit Afrika. Blikgroenten worden namelijk altijd in het goede seizoen geoogst. Blik wordt tegenwoordig ook voor 95 procent gerecycled.

Maar de productie van blik kost toch energie?

Klopt. Voor het produceren van staal is veel (fossiele) energie nodig. Maar recyclen en hergebruik van blikjes besparen wel 70 procent productie-energie, zegt Milieu Centraal.

Dus wat moet ik vanavond eten?

Wat dacht u van een salade van MSC-tonijn, maïs en sperziebonen: uit blik?

Prijs: varieert
Oordeel: ****
Verkrijgbaar: supermarkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.