Travel Unie gaat nu ook vliegen met buitenlandse maatschappijen

De reisorganisatie Travel Unie (TUI) gaat vanaf het komende winterseizoen ook vliegen met buitenlandse maatschappijen: het Engelse Airworld en het Spaanse Iberworld....

Travel Unie, ontstaan uit een fusie van Arke en Holland International, schakelt buitenlandse chartermaatschapijen in, omdat het onzeker is of de Nederlandse chartermaatschappijen kunnen blijven voldoen aan de vraag van de reisorganisaties. Dat is een gevolg van de beperkingen waarmee Schiphol heeft te maken, verklaarde voorzitter A. Bakker van Travel Unie International Nederland bij de presentatie van de winterprogramma's.

Dat Travel Unie steeds meer vliegt op de regionale vliegvelden heeft te maken met de ontwikkeling van Schiphol, maar ook met de vraag van de consument. Die hecht veel waarde aan een korte reistijd naar het vliegveld. Ook is gratis parkeren een voordeel.

De vluchten worden overdag uitgevoerd van en naar de vliegvelden Rotterdam, Eelde, Twente, Eindhoven en Maastricht.

Nederlandse chartermaatschappijen blijven het overgrote deel van het vliegprogramma van TUI uitvoeren. Het aandeel van Transavia en Air Holland neemt toe, terwijl dat van Martinair afneemt.

De reden is dat Martinair niet voldoende toestellen kan leveren van het formaat waaraan Travel Unie behoefte heeft. De reisorganisatie wil kleinere toestellen die alleen eigen klanten vervoeren.

Het in zee gaan met buitenlandse maatschappijen past volgens Bakker in de ontwikkeling van de Europese luchtvaartmarkt. Het is daarom in zijn ogen logisch dat ook Nederlandse vliegmaatschappijen steeds meer in de buitenland actief zijn. Travel Unie sluit daarom niet uit dat ze de komende jaren nog meer contracten met buitenlandse luchtvaartbedrijven gaat sluiten.

De service aan boord van de buitenlandse vliegtuigen zal volgens Bakker niet onderdoen voor de service die de Nederlandse vakantieganger gewend is. Zo spreekt een deel van de bemanning Nederlands en sluit de catering aan bij de smaak van de Nederlander.

Airworld is eigendom van Sun World en maakt deel uit van de Thomas Cook Groep, die op haar beurt volledig eigendom is van de Westdeutsche Landesbank. De maatschappij heeft een moderne vloot Airbussen A-320 en A-321. Iberworld is gevestigd op Mallorca en behoort tot de Grupo Viajes Iberia, dat zich begeeft op de markt voor toerisme, hotellerie en vliegverkeer. Het bedrijf vliegt met Airbus A-320.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden