Transportsector ,,perplex'' over duurdere diesel

ZOETERMEER (ANP) - De transportsector is verbijsterd en perplex over de mogelijke kabinetsplannen diesel duurder te maken. Transport en Logistiek Nederland (TLN) spreekt van een 'ordinaire' belastingmaatregel ,,die enkel de economie schaadt en niets oplevert voor het milieu''.

Volgens de kersverse TLN-voorzitter Alexander Sakkers zijn dieselrijders voornamelijk zakelijke rijders die ,,geen meter minder'' zullen rijden door een mogelijke accijnsverhoging.

Maandag meldden Haagse bronnnen dat de accijns op een liter diesel per 1 juli volgend jaar drie cent omhoog gaat, op 1 januari 2009 komt er nog een cent bovenop. De accijns op benzine gaat in tegenstelling tot eerdere berichten niet omhoog. Het kabinet maakt de plannen op Prinsjesdag bekend.

Beter milieu

Naast CO2 (kooldioxide) stoten dieselmotoren fijnstof, NOx (stikstofdioxide) en SO2 (zwaveldioxide) uit, stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Volgens TLN is de transportsector zich hiervan al jarenlang bewust en investeert hij volop in een beter milieu. De uitstoot van schadelijke stoffen is met 50 tot 80 procent gedaald, zowel wat trucks als personenauto's betreft.

Het installeren van roetfilters en het weren van oude vrachtwagens uit stadscentra komen daarbij. Dieselmotoren veroorzaken volgens de sector op dit punt ,,niet langer problemen'', aldus TLN.

Wat de uitstoot van CO2 betreft kan er wel nog veel worden verbeterd, ,,maar dieselmotoren zijn zuiniger en dragen daardoor 20 procent minder bij aan de uitstoot dan benzine''. Het milieu zou er zelfs meer bij gebaat zijn als het gebruik van diesel wordt gestimuleerd. Ook al omdat het dieselgebruik vergeleken met elders in Europa laag is. Een hogere accijns is daarom ,,onacceptabel''.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden