Traditionele snackbar verliest steeds meer terrein aan grote fastfoodketens

Het aantal snackbars in Nederland is in de afgelopen vijf jaar na een daling gestabiliseerd. Toch legt de traditionele snackbar op steeds meer plekken het loodje in de concurrentiestrijd met fastfoodketens zoals McDonald's, Burger King of Kentucky Fried Chicken, blijkt uit onderzoek van horeca-adviesbureau van Spronsen & Partners.

Livia Benders
De afgelopen vijf jaar sloten slechts 38 snackbars de deuren, tegen 176 in de vijf jaar daarvoor Beeld
De afgelopen vijf jaar sloten slechts 38 snackbars de deuren, tegen 176 in de vijf jaar daarvoorBeeld

In 2016 telde Nederland 4.802 friettenten; in 2007 waren dat er nog 5.016. De laatste jaren is de daling van het aantal snackbars wel vertraagd. De afgelopen vijf jaar sloten slechts 38 snackbars de deuren, tegen 176 in de vijf jaar daarvoor. Het aantal filialen van fastfoodketens groeit tegelijkertijd maar door, hoewel die groei ook wat minder hard verloopt dan voorheen.

Snackbars houden volgens een woordvoerder van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) juist dapper stand. 'De branche is zichzelf opnieuw aan het uitvinden.' Langzaam maar zeker ontsnapt de patatboer aan zijn ongezonde imago, meent de ProFri. 'Het frietje is ontdekt door sterrenchefs omdat het steeds meer wordt gezien als een natuurlijk product in plaats van als vet voedsel.'

In de Randstad daalde het aantal snackbars in de afgelopen tien jaar het hardst. In de grote steden is de concurrentie van buitenlandse fastfoodketens ook het grootst. Steeds meer vinden hun weg naar Europa. Het Amerikaanse Five Guys Burgers and Fries opent binnenkort in Utrecht. In Drenthe, Flevoland en Zeeland steeg het aantal snackbars de laatste jaren juist.

Snackbars in de Randstad hebben concurrentie van ander gemaksvoedsel. 'Zowel supermarkten als fastfoodketens verkopen kant en klare makkelijke happen. Cafetaria's profiteren nog onvoldoende van de groei in gemaksvoeding, dus moeten zij hun formule aanpassen', zegt de woordvoerder van ProFri.

Hippe biologische frietspeciaalzaken waar groentechips en zoete aardappel frites op het menu staan zijn in opkomst, blijkt uit het rapport van Van Spronsen & Partners. Maar in kleinere dorpen blijft de lokale snackbar populair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden