Traag herstel, geen dubbele dip
Amsterdam Het herstel van de Amerikaanse economie gaat trager dan verwacht, maar een dubbele dip is onwaarschijnlijk. Wel blijft stimulering van de economie door de overheid op de korte termijn noodzakelijk....
Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in haar tweejaarlijkse rapport over de stand van ’s werelds grootste economie. Maandag werd het rapport gepresenteerd in de Franse hoofdstad Parijs.
Het herstel zit op dit moment in een mindere fase, stelde secretaris-generaal van de OESO Angel Gurría. ‘We zien geen gevaar voor een dubbele dip, maar ook geen herstel dat sterk genoeg is om een zichtbare deuk in de werkloosheid te slaan.’
Waar de OESO in mei van dit jaar nog uitging van een groei van de economie met 3,2 procent in 2010, is dat nu bijgesteld naar 2,6 procent. De groei zal in 2011 vergelijkbaar zijn, verwacht de organisatie.
De OESO concludeert dat de gevolgen van de recessie, die officieel eindigde in juli 2009, groter zijn en langer duren dan in voorgaande gevallen. Het zal volgens de organisatie tot 2013 duren tot de werkgelegenheid terug is op het niveau van voor de recessie. Het percentage langdurig werklozen (personen die langer dan zes maanden zonder werk zitten) is met 4,5 al bijna twee keer zo hoog als in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw.
Hoewel Gurría er bij de publicatie van het rapport op wees dat stimuleringsmaatregelen op de korte termijn nodig blijven, benadrukt het rapport dat het belangrijk is op tijd te beginnen met het ‘uitfaseren’ van stimuleringsregelingen. Daarmee zouden werklozen blijvend gestimuleerd worden op zoek te gaan naar nieuw werk.
De OESO deed de Amerikaanse regering een aantal concrete aanbevelingen: blijf investeren in reïntegratie van werklozen, besteed aandacht aan oplopende zorgkosten, maak stimuleringsmaatregelen die later worden ingevoerd voor zover mogelijk nu al bekend en blijf werkgevers die nieuwe mensen aannemen belastingvoordelen geven.
Daarnaast stelt de OESO dat Washington een beprijzing van de uitstoot van CO2 moet invoeren, omdat ‘alternatieven om de productie te verschonen duurder zijn en minder effectief.’
Handel trekt aan
De wereldwijde handel zal dit jaar met 13,5 procent groeien ten opzichte van 2009. Dat stelde de Wereldhandelsorganisatie (WHO) maandag.
De voorspelde groei ligt hoger dan eerder. In maart van dit jaar dacht de WHO dat dit jaar wereldwijd 10 procent meer goederen verhandeld zouden worden. Het herstel van de handel gaat daarmee sneller dan de WHO ooit heeft gemeten. De cijfers worden sinds 1950 bijgehouden.
Met name opkomende economieën zoals China en India dragen bij aan de forse groei, aldus de handelsorganisatie. Directeur-generaal Pascal Lamy van de WHO meende dat de groeicijfers ‘onderstrepen dat het wijs is geweest van regeringen om niet te vluchten in protectionisme’.
In 2009 kromp de handel wereldwijd met 12,2 procent. Dat was de grootste terugval sinds de Tweede Wereldoorlog. Lamy zei dat de groei in de tweede helft van het jaar wel aanzienlijk lager zal zijn dan in de eerste helft. Dat komt deels doordat fabrikanten hun voorraden in de eerste zes maanden weer volledig op peil hebben gebracht. Ook zijn diverse stimuleringsmaatregelen gestaakt.