Toyota: ook problemen met Corolla

De geplaagde Japanse autofabrikant Toyota ligt opnieuw onder vuur vanwege technische problemen met een auto. Het bedrijf bevestigde woensdag klachten over stuurproblemen bij de Corolla te hebben ontvangen.

Van onze verslaggever Michiel Haighton

Tijdens het rijden kan het stuur gevoelloos aanvoelen, zo verklaarde Shinichi Sasaki, bij Toyota hoofdverantwoordelijk voor kwaliteit, gisteren op een persconferentie. ‘We nemen deze klachten zeer serieus’, zei Sasaki.

Volgens hem wordt een terugroepactie overwogen als de veiligheid in het geding is. De problemen met de Corolla worden momenteel ook onderzocht door de Amerikaanse overheidsdienst voor verkeersveiligheid, NHTSA.

Niet goed begrepen

Een woordvoerder van de Nederlandse importeur van Toyota, Louwman & Parqui, beweert dat een terugroepactie van de Corolla niet aan de orde is. ‘Sasaki is tijdens de persconferentie niet goed begrepen, zo heeft het hoofdkantoor van Toyota in Japan aan mij laten’, aldus de woordvoerder.

Als Toyota Corolla’s terug naar de garage zou moeten roepen, betekent dat een logistieke en financiële ramp voor de onderneming: de Corolla is al jaren de best verkochte auto ter wereld. In 2009 verkocht Toyota 1,3 miljoen auto’s van deze middenklasse gezinswagen. Nu al zijn dealers wereldwijd overbelast door een reeks terugroepacties.

Gaspedaal

Toyota heeft sinds eind vorig jaar in drie afzonderlijke gevallen 8,5 miljoen auto’s naar de garage teruggeroepen. Zo kennen meerdere modellen problemen met het gaspedaal. Die kan blijven haken achter de vloermat of gewoon uit zichzelf blijven hangen. Deze problemen worden in verband gebracht met diverse dodelijke ongelukken. De Financial Times meldde woensdag dat in de VS diverse schadeclaims worden voorbereid tegen Toyota. Het claimbedrag kan oplopen tot 3,6 miljard dollar.

Bij de Prius, het vlaggeschip van Toyota, zijn er problemen geconstateerd met de remmen. Die kunnen in sommige gevallen haperen. Ook dit model moet terug naar de garage voor een update van de software.

De topman van Toyota, Akido Toyoda, zei woensdag dat ’s werelds grootste autoproducent mogelijk te snel is gegroeid. Daardoor kwam het zorgvuldig opleiden van personeel, en daarmee de kwaliteit, in het gedrang.

Commissie

Om de kwaliteit te waarborgen roept het concern een commissie in het leven, het zogenoemde Special Committee for Global Quality. Daarmee wil de groep sneller kunnen inspelen op nieuws over defecten. Toyoda zelf geeft leiding aan de commissie.

De negatieve berichten over mogelijke doden door op hol geslagen Toyota’s hebben vooral in de VS een negatief effect op de verkoop. Om te voorkomen dat de voorraden te snel oplopen legt Toyota enkele fabrieken weken stil.

In Nederland is nog geen sprake van dalende verkopen. Volgens importeur Louwman & Parqui zijn de Nederlandse verkopen van nieuwe Toyota’s in de eerste helft van februari juist met 15 procent gestegen, tot 1.889 stuks.

Toyota (Reuters) Beeld
Toyota (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden