Tóth werd dag voor handel Boonstra ingelicht

Sylvia Tóth, voormalig vriendin van Cor Boonstra, hoorde een dag voordat de oud-Philipstopman een groot pakket aandelen Endemol kocht dat de onderneming overgenomen zou worden. Ze ontkent dit tegen Boonstra te hebben gezegd...

Er moest alleen nog gekozen worden tussen KPN en het Spaanse Telefónica, vertelde hij zijn commissaris. De betrokken zakenbankier van ABN Amro heeft tegenover de rechtbank in Amsterdam verklaard dat de verkoop van Endemol begin maart in een stroomversnelling raakte. 'Gewoon verder gaan was geen optie meer.'

Tóth ontkent dat ze dit aan Boonstra heeft verteld. Sinds de breuk in hun relatie in december 1999 hadden ze nog maar sporadisch contact, zo bleek vrijdag op de tweede dag van de voorkenniszaak tegen Cor Boonstra. De gewezen topman belde haar nog wel, in een poging de relatie te redden. Dat waren echter puur persoonlijke gesprekken, aldus Tóth.

In dezelfde periode dat Tóth werd ingelicht, heeft het bestuur van Endemol internetbedrijf World Online (WOL) definitief van de kandidatenlijst geschrapt. John de Mol had 'geen goed gevoel' bij het bedrijf en zijn oprichtster Nina Brink. Boonstra heeft altijd volgehouden dat hij circa 500.000 euro in Endemol heeft gestoken in de overtuiging dat Brink een bod zou doen.

Vrijdag bleek tevens dat een klant van de Belgische KBC-bank in 's-Gravenwezel, waar Boonstra zijn aandelen Endemol kocht, zegt van de bank gehoord te hebben dat er een Spaanse fusiepartner op komst was voor Endemol. Volgens de man, die zelf van het KBC-filiaal de tip kreeg om mee te doen met Boonstra's aankoop, hoorde hij dat voordat Telefónica daadwerkelijk Endemol overnam.

'Boonstra kocht de aandelen Endemol via de KBC-bank in zijn Belgische woonplaats 's-Gravenwezel. Alle acht medewerkers van dit filiaal kochten na de transactie van Boonstra aandelen Endemol. Bovendien sluisde een bankmedewerker de 'gouden tip' door naar enkele grote klanten van de bank, onder wie een uitbater van een skicentrum.

Dat was ruim voor de bekendmaking van de overname. Bovendien waren er de speculaties die in maart op de beurs gingen over KPN of World Online als mogelijke partners van Endemol. De klant deed zijn verklaring tijdens een eerste verhoor door de FIOD/ECD en Belgische autoriteiten. Later heeft hij gezegd dat hij zich niet goed meer kan herinneren wanneer hij van de Spaanse connectie hoorde en dat hem woorden in de mond zijn gelegd. De ondervragende, Nederlandse ambtenaar heeft dat in een verhoor echter tegengesproken. Volgens hem kwam de klant zelf met 'Spanje' op de proppen.

Volgens Boonstra's advocaat J. Italianer is de verklaring van de klant dan ook geen betrouwbare getuigenis. Volgens de raadsman is die klant gestuurd in zijn verklaring. 'Als Boonstra's man bij de bank geweten had van het bod van Telefónica, dan had hij dat wel aan iedereen verteld. Deze meneer staat inmiddels wel bekend als een loslippig persoon.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.