Totaalakkoord pensioenen en ziekte in agrarische sector

Vakbonden en de agrarische werkgevers hebben voor de hele groene sector afspraken gemaakt over de pensioenen en het loon bij ziekte....

ANP

Zowel FNV Bondgenoten als LTO is tevreden over het akkoord. ‘Het is vooral winst voor de lage inkomens en voor mensen die ziek worden’, zegt bestuurder A. de Graaf van de bond. LTO-bestuurder M. Vulto noemt de sectoroverstijgende afspraken voor de glastuinbouw, dierhouderij, loonwerkers en hoveniers ‘evenwichtig’.

De bonden en werkgevers willen de kosten van ziekte terugdringen door meer aandacht te besteden aan preventie en het weer aan het werk helpen van arbeidsongeschikten. ‘Dankzij het integreren van preventie, zorg en reïntegratie kan op kosten van de verzekeringen worden bespaard’, aldus FNV Bondgenoten.

Voor de werknemers komt er een verplichte basisverzekering en een plusverzekering. Personeel dat zich bijverzekert met het pluspakket, krijgt in de eerste twee jaar van ziekte het volledige loon doorbetaald. Daarna volgt vijf jaar lang een aanvulling tot 80 procent.

‘Nu duurt aanvulling maar vier jaar met maar 70 procent in het tweede ziektejaar en 90 in het vierde’, zegt FNV Bondgenoten. Voor de extra aanvulling moeten de werknemers dus wel extra premie gaan betalen. Voor het loon dat werkgevers aan zieke werknemers moeten uitkeren, kunnen zij deelnemen in een onderlinge verzekering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden