Update

Tot 4000 banen weg door sluiten Philip Morris

De sluiting van sigarettenfabriek Philip Morris heeft ook grote gevolgen voor toeleveringsbedrijven in Bergen Op Zoom en omgeving. Wethouder Arjan van der Weegen (Sociale Zaken) van de gemeente Bergen op Zoom verwacht dat er in de regio in totaal tussen de 3000 tot 4000 arbeidsplaatsen verdwijnen, inclusief de circa 1230 banen bij Philip Morris zelf.

null Beeld anp
Beeld anp

Van der Weegen zei vandaag op een persconferentie dat de gemeente samen met onder meer de provincie Noord-Brabant, de regering en andere partners wil gaan onderzoeken op welke wijze het verlies van werkgelegenheid zo goed mogelijk kan worden opgevangen.

Burgemeester Frank Petter noemde de aangekondigde sluiting van Philip Morris een hele grote klap. 'Dit heeft een hele grote impact op de gemeente', aldus Petter. 'Iedereen heeft wel vrienden of familieleden die bij Philip Morris werken.' Petter laat weten dat de sluiting van de fabriek voor de gemeente als een grote verrassing is gekomen. 'We hadden verwacht dat Philip Morris ons eerder bij het traject zou betrekken.'

De burgemeester zegt dat het gemeentebestuur vandaag nog met de directie van Philip Morris gaat praten over de compensatie van het bedrijf voor het verlies aan banen. 'We willen weten wat Philip Morris tegenover de sluiting gaat stellen', aldus Petter. 'En daarbij denk ik onder meer aan een goed sociaal plan.'

Tholen
In de gemeente Tholen zijn er circa 300 huishoudens die direct of indirect geraakt worden door de sluiting van de onderneming. In Tholen zit ook een aantal bedrijven dat bijvoorbeeld toeleverancier is of onderhoud doet voor Philip Morris. Dat meldt wethouder Frank Hommel (economische zaken) van de Zeeuwse gemeente.

De gemeente kijkt wat ze kan doen voor de betrokken inwoners. Ook wil Tholen in gesprek met de sigarettenfabrikant om meer te weten te komen over de gevolgen van de sluiting. Dat doet ze mogelijk samen met andere gemeenten in de regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden