Torso Tigers, Sauna Belts: voor alles is een koper

De inventaris van het failliete Tel Sell wordt geveild, maar op de kijkdag is het erg rustig. ‘Ik koop alles dat overblijft.’..

‘Dit is pure nostalgie’, zegt Anita de Granje, wijzend naar een stapel Billy Blanks Tae Bo-instructievideo’s uit 1998. Ook echtgenoot Rob is enthousiast: ‘Dit is antiek!’

Tel Sell, het thuiswinkelbedrijf uit Almere, ging in januari failliet. Hoewel het bedrijf met behulp van een investeerder een doorstart kon maken en nog steeds onder dezelfde naam uitzendt, wordt het grootste deel van de inventaris deze week geveild. Tel Sell heeft grote schulden bij onder meer de Belastingdienst en kabelexploitant UPC.

Liefhebbers kunnen op internet bieden op vooral oude spullen, in duizendtallen tegelijk. Op de kijkdag in Almere zijn vooral groothandelaren en marktkooplui afgekomen. En een enkele pas gescheiden man, tevergeefs op zoek naar goedkope meubels.

Wie er zit te wachten op Torso Tigers, Sauna Belts, nog vijfentwintig andere soorten buikspiertrainers en tienduizenden instructievideo’s voor het ontharingsmiddel Epil Stop ’n Go? Wij, zeggen Rob en Anita de Granje. Het echtpaar hanteert het credo: ‘We handelen in alles, behalve vrouwen en drugs.’

In het magazijn van Tel Sell zijn ze aan het goede adres. Van de Boogie Bass, een plastic zingende vis voor aan de muur, zijn er volgens de voorraadlijst nog 104. Weinig, vergeleken met de ooit zo populaire Ab Tronic – een band voor om de buik die stroomstootjes afgeeft en zo de buikspieren moet stimuleren. Ruim 71 duizend Ab Tronic-artikelen staan te koop, waarvan een groot deel accessoires, waaronder gel (met verstreken houdbaarheidsdatum) en ‘dik boek’.

Rob de Granje heeft net een sporthal gekocht, want hij slaat het liefst grote partijen in. De spullen verkoopt hij door aan marktlui, winkeliers of aan het buitenland. Zijn laatste aankopen: 14 duizend brillenkokers en tienduizend toilettassen. De bijna vijfentwintigduizend Divide Pro hapjespannen (startbod: 3.000 euro per 4.000 pannen) zijn een gewilde prooi.

‘Geen geld. Die pannetjes zijn zo weg. Kijk, je kunt de bodem verwisselen’, roept hij naar zijn vrouw. ‘Dat is toch amazing!’ Ze proberen de magnassager uit, een loodzwaar massage-apparaat, net als alle andere producten made in China. ‘Dat voelt lekker’, vindt Anita.

Tel Sell zendt sinds 1993 lange reclamefilmpjes uit in de goedkope daluren. Het bedrijf was marktleider op het gebied van thuiswinkelen en had 120 werknemers. Na de doorstart zijn er nog 45 over.

Waarom het bedrijf failliet ging, is onduidelijk. Hoge uitzendkosten, een mislukte poging de Duitse markt te veroveren, tegenvallende verkopen of slecht management; de verklaringen lopen uiteen en Tel Sell zelf houdt de kaken op elkaar. Duidelijk is dat het bedrijf de laatste jaren geen winst maakte.

De kantoren naast het magazijn maken nu een trieste indruk. Plantjes staan verdord in de vensterbank, prikborden hangen nog vol met posters van halfblote vrouwen en Ajax. De studio van LiveShop, een dochteronderneming die in het Nederlands uitzond, is verlaten en onttakeld.

In twee uur tijd komen er ongeveer dertig geïnteresseerden kijken. Sommigen lazen in de krant over de veiling en komen als toerist, zoals twee zelfverklaarde ‘boerenjongens’ van middelbare leeftijd. ‘Ze hebben hier kunsttietjes’, zegt een van hen besmuikt lachend.

Omdat alles handel is, is ook voor de ‘kunsttietjes’ – kipfiletjes die eigenlijk Natural Bra heten – een koper. De verkoopprijs per stuk was 30 euro. Nu is het startbod voor zesduizend Natural Bra’s, inlegzolen en slankmakende kledingstukken 750 euro.

Marktkoopvrouw Yvonne Kalf heeft in Almere een lingeriestal. Behalve de beha, vallen ook de Slimming Pants in de smaak. Ze gaat zeker bieden. ‘Dit hoort in mijn stal. Vrouwen willen graag mooi gevormd zijn.’

Kees Lubbers van veilingbedrijf BVA zei de dag vóór de veiling nog driehonderd bezoekers te verwachten. Maar ’s ochtends in het grotendeels verlaten magazijn stelt hij die verwachting bij. ‘Zo’n honderd man’, hoopt hij nu. Maar al die spullen gaan weg, weet de veilingman. ‘Ik zeg altijd: voor alles is een koper.’

Dat klopt. Als niemand wil, is er altijd nog het echtpaar De Granje. Rob: ‘Ik koop alles wat overblijft.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden