Topvrouw wil Alliander publiek houden, Chinese perikelen bij FrieslandCampina

Beeld Marcel van den Bergh

De winnaar: Ingrid Thijssen, Alliander

Van topvrouw naar de top.

Topvrouw van het jaar is net als talent van het jaar. Het is een leuke titel, maar het moet in een land van glazen plafonds nog wel worden waar gemaakt.

Dat is Ingrid Thijssen, topvrouw van het jaar 2016, gelukt. Zij werd deze week benoemd tot de nieuwe ceo van energienetwerkbedrijf Alliander, een dochter van de overheid. En dat mag van haar zo blijven. Licht en warmte zijn basisbehoeften die betrouwbaar en betaalbaar moeten zijn.

De overgang naar duurzame energie noemde ze ooit de meest ingrijpende opdracht van de 21ste eeuw. 'In 2050 ben ik tachtig jaar oud. Als de energietransitie is mislukt, dan mogen mijn kleinkinderen mij daarop aanspreken', zei ze.

En ze vindt dat de overheid die kar moet trekken. 'Ik geloof in de kracht van bedrijven in publieke handen om dat te realiseren', zei ze deze week.

Ze volgt Peter Noordergraaf op, die besloot na een sabbatical niet terug te keren. Thijssen werkte al drie jaar bij Alliander waar ze tot nu toe bestuurder was van de lopende operaties (coo). Nu zal ze ook als ceo het strategisch beleid gaan voeren. Haar benoeming tot topvrouw 2016 was te danken aan het feit dat ze de diversiteit in haar bedrijf had gestimuleerd.

Dat wil ze als ceo van Alliander, dat nogal veel met vacatures voor technische functies kampt, doorzetten. Daar wil ze jongens maar vooral ook meisjes voor binnenhalen.

Roelof JoostenBeeld Nederlandse Freelancers

De verliezer: Roelof Joosten, FrieslandCampina

Chinese molensteen

Zakendoen met Chinezen is een apart vak: of het nu de financiële avonturiers zijn, zoals ADO Den Haag met United Vansen ervoer, of met goedkoop geld groot gemaakte nijlpaarden, zoals Vivat (de voormalige verzekeraar SNS Reaal) nu met Anbang meemaakt. De zuivelcoöperatie FrieslandCampina, het op vijf na grootste zuivelconcern in de wereld, heeft ook een Chinese molensteen om de nek hangen die het niet kwijt kan.

Deze week bij de presentatie van de halfjaarcijfers (best wel goed, hetgeen gezien de stijgende zuivelprijzen ook niet zo gek is) bleek dat de grote baas Roelof Joosten nog altijd in zijn maag zit met de vrijwel failliete partner Huishan Dairy op de voor het bedrijf o zo belangrijke Chinese markt. De beursnotering van Huishan is opgeschort en de bestuurders zijn opgestapt.

Joosten wil Huishan uitkopen maar er is niemand om mee te praten. Hij zei tegen BNR niet eens te weten wie de verkopende partij is.

Joosten wil ondernemen. FrieslandCampina heeft de vruchtensappen (Appelsientje, Coolbest, Dubbelfrisss, Taksi en Extran) in de etalage gezet omdat het zich wil richten op zuivel. De baby- en kindervoedingtak in China biedt de grootste potentie nu daar de eenkindpolitiek is verlaten. Maar voorlopig kan FrieslandCampina weinig anders doen dan voorzieningen op dreigende verliezen nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden