Topmannen kopen eigen aandelen

Topmannen van Shell, Akzo Nobel en ABN Amro hebben de afgelopen twee weken aandelen in hun eigen bedrijf gekocht. Jeroen van der Veer (Shell), Cees van Lede (Akzo) en Wilco Jiskoot (ABN Amro) investeerden samen 238 duizend euro in hun eigen bedrijf....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Shell, ABN Amro en Akzo Nobel publiceerden onlangs hun jaarcijfers. In de periode vlak na de publicatie van jaarcijfers mogen topmanagers handelen in 'eigen' aandelen. Topman Rijkman Groenink van ABN Amro kocht geen aandelen bij.

Philips-topman Gerard Kleisterlee van Philips heeft na de recente jaarcijfers evenmin aandelen bijgekocht. Hij zag slechts twaalfduizend van zijn 367 duizend opties waardeloos aflopen. DSM-topman Peter Elverding incasseerde begin dit jaar wel zijn opties. Hij verdiende daar 72 duizend euro mee.

De topmannen van de 24 AEX-fondsen hebben sinds 1 september mondjesmaat in aandelen gehandeld. Van de deze beursfondsen bezitten nog altijd negen van de 24 topmannen - onder wie Ewald Kist van ING en Anton van Rossum van Fortis - geen aandelen in hun eigen bedrijf.

Het gebrek aan aandelenbezit in het eigen bedrijf staat tegenwoordig te boek als een zwaktebod. Wie geen aandelen heeft in het eigen bedrijf, heeft er kennelijk geen vertrouwen in.

Topmanagers lopen ook risico door aandelen in het eigen bedrijf te kopen. Zo kocht topman Frans Koffrie van Buhrmann in augustus 2001 zo'n 50 duizend aandelen in voor een 9,36 euro. Koffrie is door de koersval sindsdien 333 duizend euro kwijtgeraakt. De topman kocht daarna geen enkel aandeel meer bij.

Topmanagers kopen aandelen om vertrouwen uit te stralen, weet Dennis Paalman van beloningsbureau Towers Perrin. 'Met de beloning van bestuurders heeft deze trend niets te maken.' Wel is zichtbaar dat meer bedrijven ervoor kiezen om managers te belonen met aandelen in plaats van opties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden