'Topmanagers moeten inkomens publiceren'

Topmanagers zullen in de toekomst hun inkomens moeten publiceren, en aandeelhouders moeten het recht krijgen om in te grijpen als ze die te hoog vinden....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Topmanagers liggen met name onder vuur vanwege de lucratieve optieregelingen die zij zichzelf toekennen. VVD-minister Zalm deed maandagavond op een verkiezingsbijeenkomst een belangrijke handreiking aan de PvdA om de inkomens van topmanagers aan te pakken en hun vrijheden te beperken. Zalm: 'De VVD is geen jaloeziepartij, maar de vraag is wel of dit nog gerechtvaardigd is.' Zalm wil net als de PvdA dat de wet wordt aangepast om aandeelhouders meer rechten te geven. PvdA-staatssecretaris Vermeend, die samen met Zalm de top van het ministerie van Financiën bemant, had zondag al voorgesteld om via een wetswijziging hetzelfde te doen. Zalm en Vermeend twisten nog wel over de precieze uitvoering.

De VVD wil allereerst de aandeelhouders meer inzicht geven in wat er in het topmanagement rondgaat. Zalm: 'De inkomens van topbestuurders moeten net als in Engeland en de Verenigde Staten jaarlijks worden gepubliceerd.' Er bestaat nu alleen een plicht om een totaalbedrag voor alle bestuurders bekend te maken, waarin naast de inkomens ook andere beloningsonderdelen zitten.

De VVD-bewindsman maakte een vergelijking met topsporters en sterren uit de amusementswereld: 'Die worden ook goed betaald, maar moeten wel telkens opnieuw hun marktwaarde bewijzen.' Bestuurders en vooral de commissarisen, de toezichthouders van een vennootschap, hoeven dat niet. 'Commissarissen van grote vennootschappen benoemen zichzelf', aldus Zalm.

Hij koppelt daarom aan de publicatieplicht het recht voor aandeelhouders om meer greep te krijgen op het topbestuur van bedrijven. De aandeelhouders van een vennootschap zouden de commissarissen moeten kunnen wegsturen als ze de managers en hun inkomens niet goed in toom houden.

Nederlandse aandeelhouders hebben, in tegenstelling tot die in Groot Brittannië en Amerika, dat recht nu niet. De aandeelhouder staat in het wettelijk toegestane 'structuurregime' buitenspel. Zalm maakte maandagavond duidelijk definitief van het structuurregime af te willen.

PvdA-staatssecretaris Vermeend wil via de wet aandeelhouders het recht geven een maximum te stellen aan de aantallen aandelenopties die managers zichzelf mogen toekennen. Vermeend heeft al de belasting op de managersopties fors verzwaard.

Volgens hem willen veel aandeelhouders de toekenning van de opties nu ook beperken. 'Er is zeker een Kamermeerderheid te vinden om de wet in die richting te veranderen', aldus Vermeend gisteren. Hij denkt dat het onderwerp in de formatie 'op tafel zal liggen'. Zalm denkt overigens dat de wettelijke beperking van de aantallen opties op 'technische bezwaren' zal stuiten.

Zalm heeft liever dat de PvdA meedoet met afschaffing van het volledige structuurregime, iets waar de PvdA nog huiverig voor is. 'Ik zou willen dat de PvdA haar aarzelingen overwon', zei Zalm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden