Update

Topman Woonbron: spijt van aankoop ss Rotterdam

Oud-bestuursvoorzitter Martien Kromwijk van corporatie Woonbron heeft 'spijt' van de aankoop van de ss Rotterdam, waardoor zijn organisatie voor bijna 230 miljoen euro de mist inging. Hij bood er vandaag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningincorporaties zijn excuses voor aan.

De ss Rotterdam Beeld ANP

Het schip werd gekocht voor 1,8 miljoen euro om het uit te baten als hotel, restaurant, conferentiezaal en werkplek. Het schip moest uiteindelijk voor 257 miljoen worden gerenoveerd, mede omdat er asbest moest worden verwijderd, en werd voor 30 miljoen weer verkocht aan WestCord Hotels. Kromwijk zei nooit gedacht te hebben dat het avontuur met de Rotterdam risicoloos zou zijn.

'Alarmerend'
Bij bezoek aan het schip bleek de toestand zelfs 'alarmerend', maar Woonbron dacht de operatie toch aan te kunnen, mede op basis van het oordeel van deskundigen. Ook het betrokken ministerie zou het project wel hebben zien zitten. Woonbron vond ook een commerciële partner voor de onderneming met de Rotterdam, maar die haakte af wegens een interne kwestie.

Kromwijk wees erop dat het moederbedrijf van Woonbron tijdens de moeilijkheden met de Rotterdam, die in een dochteronderneming was ondergebracht, is 'blijven resteren en functioneren' op gebied van de volkshuisvesting, de kerntaak. Twee keer opperde hij echter om op te stappen, maar dat zou niet aan de oplossing bijdragen, zo vond de Raad van Commissarissen.

Zelf al eens gepast
De voormalige Woonbron-baas zei dat er destijds 'maatschappelijke vraag' was naar redding en exploitatie van het schip, dat zou ook goed zijn voor de stad Rotterdam. Woonbron wilde volgens Kromwijk niet alleen 'vanuit een eigen agenda' werken, maar ook 'in dialoog met de samenleving', iets dat ook zou zijn aangemoedigd. De gemeente Rotterdam zelf had overigens al eens gepast voor een avontuur met de boot, want dat leek haar te duur.

Kromwijk zei dat Woonbron nog zo lang met de Rotterdam is doorgegaan omdat stoppen nog duurder zou zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden