Topman Wehkamp moet veld ruimen na botsing met raad van commissarissen

Een hypermodern distributiecentrum moest Wehkamp weer de aansluiting bezorgen bij de snelle onlinemarkt. Maar niet alles ging even soepel en de eigenaar rekent dat de topman aan.

Eric van den Outenaar
Bij de opening van het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle in september 2015 kreeg koning Willem-Alexander een rondleiding door het gebouw. Helemaal rechts topman Gert van de Weerdhof. Beeld anp
Bij de opening van het nieuwe distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle in september 2015 kreeg koning Willem-Alexander een rondleiding door het gebouw. Helemaal rechts topman Gert van de Weerdhof.Beeld anp

Topman Gert van de Weerdhof van Wehkamp heeft het veld moeten ruimen na een conflict met de moedermaatschappij van het onlinewarenhuis. Zijn aanpak van de problemen met het nieuwe megadistributiecentrum in Zwolle zouden de reden zijn. Van de Weerdhof kwam in botsing met de raad van commissarissen van RFS Holland Holding na klachten van ondergeschikten over zijn aanpak.

Het voormalige postorderconcern is tegenwoordig een van de grootste online retailers met onder meer kleren, woonartikelen en elektronica. Toch voelt het bedrijf de hete adem in zijn nek van concurrenten als Bol.com, Coolblue en Zalando, partijen die op hun vakgebied vaak marktleider zijn.

Met een volledig geautomatiseerd distributiecentrum in Zwolle, kosten circa 100 miljoen euro, wil het webwarenhuis de strijd winnen. In september werd het logistieke knooppunt door koning Willem-Alexander geopend, maar er waren al snel opstartproblemen: sommige goederen raakten zoek. Dit zou te maken hebben met de overgangsperiode tussen de oude 'handmatige' locaties en de nieuwe supervestiging. Managers trokken aan de bel, maar Van de Weerdhof zou meer interesse tonen in marketing en groei dan in de operationele problemen.

Volgens RFS gaat het momenteel goed met Wehkamp en groeit het bedrijf. De Britse durfinvesteerder Apax, sinds vorig jaar eigenaar van RFS Holland Holding, zou achter de groeistrategie staan. Berichten dat Apax op grote schaal de bezem door het bedrijf aan het halen is doet het concern af als onzin. Het vertrek van de topman valt samen met dat van financieel directeur Ed Visser, maar die zou vertrekken om privéredenen.

'Zwolse antwoord'

Wehkamp is van oudsher dominant in kleding, maar levert daarnaast computers, beddegoed en allerlei andere consumentenspullen. Samen met zijn andere dochterbedrijven, Fonq en Create2Fit (wasmachines en magnetrons) neemt RFS de tweede plek in op de online retailmarkt. Supermarktgigant Ahold is met Bol.com nummer 1, leidend in onder meer boeken en witgoed. Het Rotterdamse Coolblue doet het weer goed als gestroomlijnde verkoper van onder meer consumentenelektronica. Qua rokjes en schoenen heeft Wehkamp vooral last van Zalando. Dit Duitse concern heeft hier de markt opgeschud met het gratis retourneren van spullen. Wehkamps 'Zwolse antwoord' hierop heeft echter tot forse schulden geleid. Op de balans staan leningen ter waarde van honderden miljoenen euro's.

RFS boekte vorig jaar een omzet van 536 miljoen euro en 3 procent winst. Er werken bijna 700 mensen bij Wehkamp, bij de andere twee internetwinkels een stuk minder.

investeringsmaatschappij Apax heeft de Britse manager Jonny Crowe als tijdelijk manager naar voren geschoven. Hij leidde eerder de digitale tak van het Duitse concern Axel Springer (uitgever van Die Welt en Bild). Op de financiële positie is al iemand voor vast aangesteld.

Apax is in Nederland onder meer eigenaar van softwarehuis Exact en chipmaker NXP, maar werd in 2004 vooral berucht vanwege zijn avontuur met het uitgeefconcern PCM (onder meer de Volkskrant, NRC en AD). Na de verkoop liet Apax het bedrijf met veel schulden achter, waardoor sommige kranten moesten worden verkocht.

Voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer is een van de commissarissen bij Wehkampmoeder RFS Holland Holding. Samen met andere ex-directeuren had hij voor de verkoop het grootste deel van het bedrijf in handen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden