Topman van UWV wordt adviseur bij Sociale Zaken

Topman Tjibbe Joustra keert niet terug bij het UWV. Hij wordt met behoud van zijn huidige arbeidsvoorwaarden 'adviseur in het publieke domein' bij het ministerie van Sociale Zaken....

Door Wilco Dekker en Ferry Haan

De Tweede Kamer eiste eerder van De Geus dat er geen 'goudgerande regelingen' zouden worden getroffen met de UWV-top, die de bewindsman verkeerd zou hebben voorgelicht over de kosten van de verbouwing van het UWV-hoofdkantoor in Amsterdam.

Regeringspartij VVD kan echter leven met de schikking die de CDA-bewindsman heeft getroffen met de UWV-baas. Volgens VVD-kamerlid Charlie Aptroot hebben beide partijen water bij de wijn gedaan, en is het goed dat de zaak niet voor de rechter uitgevochten wordt. Wel eisen de liberalen dat Joustra ook echt als adviseur aan het werk gaat. Dat zou bij voorkeur niet op het beleidsterrein van Sociale Zaken moeten gebeuren, maar bij een ander ministerie. Ook D66 kan zich vinden in de schikking. De andere regeringspartij CDA en oppositiepartij PvdA waren gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

De SP noemde het eerder 'onbegrijpelijk' als De Geus de UWV-baas zou inhuren als adviseur, nadat hij eerst het vertrouwen in hem had opgezegd. Volgens GroenLinks was de minister bang dat hij bij de rechter 'nat zou gaan' als hij Joustra zou ontslaan, omdat hij geen zaak zou hebben tegen de UWV-topman.

De Geus zegde bijna een maand geleden het vertrouwen op in de UWV-top, omdat die hem onjuist zou hebben voorgelicht over de kosten van de verbouwing van het UWV-hoofdkantoor. Joustra legde daarop zijn functie neer voor vier weken, een periode die aanstaande dinsdag geëindigd zou zijnn.

Joustra heeft steeds ontkend dat hij de bewindsman onjuist heeft ingelicht. Hij weigerde tot voor kort dan ook op te stappen, en eiste eerherstel. De Geus heeft de voormalig UWV-topman een brief gestuurd, waarin hij zijn waardering uitspreekt voor het werk dat Joustra heeft gedaan. Het UWV - Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, dat onder meer de WW en WAO uitvoert - ontstond uit een fusie van vijf uitvoerders van de sociale zekerheid.

De Tweede Kamer kreeg vorige maand - na langdurig aandringen - duidelijkheid over de kosten van de verbouwing van het UWV-hoofdkantoor, nadat De Geus een onderzoekscommissie onder leiding van Wim Meijer aan het werk had gezet. Die concludeerde dat De Geus verkeerd was geïnformeerd door de top van het UWV, waardoor de bewindsman op zijn beurt de Kamer onjuist informeerde. De Geus bood de Kamer daarvoor zijn excuses aan. De Kamer accepteerde de excuses, ondanks zware kritiek op het functioneren van de bewindsman.

Wie de nieuwe baas van het UWV wordt, is nog niet bekend. De afgelopen weken werd het uitkeringsinstituut geleid door Ton Annink, de hoogste ambtelijke baas van het ministerie van Defensie. Annink rondt deze week zijn werkzaamheden af en keert terug naar zijn departement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden