Topman van Eneco krijgt half miljoen

Onder grote publicitaire druk heeft het energiebedrijf Eneco het salaris van de directeur gepubliceerd. Topman Ronald Blom ontving vorig jaar 504duizend euro....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Blom van Eneco zag zijn inkomen in 2004 met 2 procent zakken. In 2003 kreeg de directeur nog een bonus van 97duizend euro, vanwege de succesvole overname van Remu. In 2004 bedroeg zijn bonus zeventigduizend euro.

De bonusregeling bij Eneco is bescheidener dan bij de concurrenten Essent en Nuon. Topman Blom kan zijn vaste salaris van 358duizend euro met maximaal 20 procent verhogen. Bij Nuon kan topman Van Halderen (816duizend euro) zijn vaste salaris met 70 procent verhogen, terwijl Michiel Boersma van Essent (821 duizend euro) zijn basissalaris met 50 procent kan opvoeren.

Het energiebedrijf NRE wil het salaris van directeur Paul Dijkstra pas openbaar maken tijdens de aandeelhoudersvergadering in mei. Ook na een ingelaste bestuursvergadering hield NRE vast aan dit standpunt.

Bij Delta kwam de bezoldiging van topman David Luteijn vorig jaar uit op 333 duizend euro. Delta is in omzet het vierde energiebedrijf van Nederland.

Topman Erik de Heus van het jonge energiebedrijf Oxxio (voorheen Durion en Energiebedrijf.com) ontving in 2004 een bedrag van 450 duizend euro. Ongeveer 270 duizend euro daarvan was een variabele beloning.

Bij de kleine bedrijven liggen de salarissen aanmerkelijk lager. De directeuren van Greenchoice en UnitedConsumers hebben als oprichters ook aandelen in het bedrijf. ‘Als eigenaar investeren we ons geld opnieuw in het eigen bedrijf’, zegt Paul van Selms van United Consumers

De ophef over de salarissen heeft bij de kleinere bedrijven geleid tot extra vragen om informatie. Enkele tientallen klanten zijn overgestapt uit ongenoegen over de salariëring bij Nuon en Essent.

Het Friese bedrijf Frivius Energie (een deelneming van Eneco) speelde woensdag met een advertentie in de twee Friese dabladen in op de commotie over de salarissen. Met als leuze ‘Bij Frivius Energie is het extraatje voor u’ poogt het bedrijf klanten te trekken.

‘Consumenten zijn vaak beducht om over te stappen’, zegt directeur Rob van Rees van Greenchoice. ‘Wij hopen dat de salarisdiscussie een duwtje in de rug is.’

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 83 procent van de Nederlanders vindt dat de overheid de salarissen bij de energiebedrijven moet beperken. Drie op de vijf ondervraagden vindt ook dat de salarissen bij commerciële bedrijven beteugeld moet worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden