Topman TBI betrokken bij illegaal vooroverleg

Topman Gert Jan Woudenberg, bestuursvoorzitter van het Rotterdamse bouw- en techniekconcern TBI Holding, is in het verleden persoonlijk betrokken geweest bij illegaal vooroverleg....

Door Jan Meeus en John Schoorl

Het gaat om verboden afspraken rond de bouw van het ministerie van Sociale Zaken (1987) waar hij als toenmalig adjunct-directeur van aannemer JP van Eesteren een prominente rol speelde.

Dit blijkt uit een schaduwadministratie waarover de Volkskrant beschikt. Al eerder bleek uit dezelfde boekhouding dat zes prominente bestuurders, onder wie twee functionarissen van werkgeversorganistatie VNO-NCW, zich in de jaren tachtig schuldig hebben gemaakt aan bouwfraude. Eerder ontkenden topmannen dat zij wisten van malversaties.

Woudenberg zegt in een reactie zich het verboden vooroverleg 'niet meer helder voor de geest te kunnen halen'. Wel weet hij dat JP van Eesteren in de race is geweest voor de bouw van het ministerie. 'Maar in detail kan ik me de klus niet meer herinneren.'

Woudenberg volgde in 2001 als bestuursvoorzitter van TBI Holding Rinus Platschorre op. Deze echtgenoot van de minister van Verkeer en Waterstaat, Karla Peijs, bekleedde deze functie sinds 1994. Platschorre trad af als commissaris van bouwconglomeraat BAM bij de aantreding van zijn vrouw als minister.

Uit een schaduwadministratie waaruit NRC Handelsblad woensdag citeerde, blijkt dat de grote nieuwbouwwijken door aannemers werden verdeeld volgens een toerbeurtsysteem. Het gaat om afspraken van Baas Installatietechniek, onderdeel van TBI Holding, voor Vinex-wijken als Ypenburg en IJburg die zijn gemaakt tussen 1996 en 2001. In deze periode leidde Platschorre het Rotterdamse concern.

Woudenberg zegt 'onbekend' te zijn met deze illegale afspraken. Zijn bedrijf heeft net als andere grote aannemers zijn schaduwboekhouding ingeleverd bij de NMa, aldus de topman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden