Topman Romiti verlaat Fiat om weg vrij te maken voor Fresco

Na bijna 25 jaar vertrekt Cesare Romiti bij Fiat, het grootste particuliere concern van Italië. Hij was sinds 1996 president van de onderneming en maakt nu, omdat hij 75 jaar wordt, de weg vrij voor zijn opvolger....

ANP; DPA

ANP, DPA

MILAAN

Romiti studeerde economische wetenschappen en kwam na de oorlog in het bankwezen terecht. In 1974 begon hij bij Fiat, als financieel directeur. Hij ontpopte zich als een man die geen tegenspraak duldde. Zijn dominerende houding leverde hem een fikse ruzie op met de industrieel Carlo de Benedetti, die het na honderd dagen bij Fiat voor gezien hield.

Hij werd al snel directievoorzitter van Fiat en kreeg het voor elkaar om Libië als grootaandeelhouder binnen te halen. In ruil voor een belang van 15 procent bracht dat land het nodige geld binnen.

Aan het begin van de jaren tachtig kwam Romiti in aanvaring met de militante vakbonden in Italië, maar hij kreeg het wel voor elkaar om 40 duizend man personeel de straat op te laten gaan om te demonstreren tegen stakingen en voor het recht om te werken.

Romiti reorganiseerde op grote schaal, sneed diep in de personeelssterkte en automatiseerde een groot aantalvestigingen. Hij zou zijn manier van werken hebben afgekeken bij de concurrentie in Japan. Aan het begin van de jaren negentig kwam Fiat weer in de problemen, maar dank zij zijn goede contacten bij de bank Mediobanca lukte het Romiti om opnieuw veel kapitaal binnen te halen.

In 1996 gaf toenmalig Fiat-president Giovanni Agnelli, de 'ongekroonde koning van Italië' om wie de politiek niet heen kon, de leiding over aan Romiti. Gezien zijn leeftijd was het toen al duidelijk dat hij dit presidentschap niet langer dan twee jaar zou bekleden.

In 1997 moest Romiti voor de rechter verschijnen in verband met corruptie. Fiat betaalde in 1993 smeergeld om een opdracht voor de aanleg van een metro binnen te halen. In april van dat jaar werd hij veroordeeld tot anderhalf jaar gevangenisstraf vanwege vervalste boekhouding en illegale betalingen aan de politiek. Een beroep tegen dat vonnis loopt nog.

Romiti is nog niet uitgewerkt. Hij wordt president bij de uitgeverij Rizzoli Corrière della Sera, de op een na grootste van Italië. Hij krijgt aandelen, waarvan de waarde wordt geschat op omgerekend 230 miljoen gulden en wordt daarmee grootaandeelhouder van de uitgever. Hij heeft grote plannen en denkt aan samenwerking met andere uitgeverijen, activiteiten via Internet, aan multimedia en televisie. Een politieke wending in zijn loopbaan sluit hij ook niet uit.

Over zijn financiële positie hoeft Romiti zich geen zorgen te maken. Fiat geeft hem een 'pensioenbonus' van maar liefst 105,6 miljard lire (120 miljoen gulden) mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden